1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat haluaa Etelä-Koreaan ohjusjärjestelmän "niin nopeasti kuin mahdollista"

USA ja Etelä-Korea aloitti keskustelut ohjuspuolustuksen käyttöönotosta sen jälkeen, kun Pohjois-Korea sunnuntaina laukaisi pitkän kantaman raketin.

Seoulissa osoitettiin mieltä THAAD-ohjusjärjestelmää vastaan helmikuun 2. päivä. Kuva: Jeon Heon-Kyun / EPA

Pentagon ilmoitti maanantaina haluavansa lähettää Etelä-Koreaan ohjusten torjuntaan tarkoitetun THAAD-ohjusjärjestelmän pikaisesti Pohjois-Korean kasvavan uhan takia. Yhdysvallat ja Etelä-Korea aloittaa nyt neuvottelut ohjusjärjestelmän käyttöönotosta.

– Haluaisimme, että tämä tapahtuu niin nopeasti kuin mahdollista, Pentagonin tiedottaja Peter Cook sanoi.

Pohjois-Korea laukaisi onnistuneesti pitkän kantaman raketin sunnuntaiyönä. Raketti kuljetti Yhdysvaltojen mukaan onnistuneesti mukanaan satelliitin kiertoradalle.

THAAD-järjestelmä, eli Terminal High Altitude Area Defence, on tarkoitettu ohjusten torjuntaan. Se ampuu ilmaan torjuntaohjuksia, jotka hajottavat vihollisen ohjukset.

Uutistoimisto AFP:n saamien tietojen mukaan ohjuspuolustusjärjestelmä voitaisiin ottaa käyttöön jo parin viikon sisällä siitä, kun asia on hyväksytty.

THAAD-järjestelmää on myös vastustettu Etelä-Koreassa. Järjestelmä on kallis, ja sen on pelätty suututtavan Kiinaan, joka ei halua ohjusjärjestelmää rajansa lähelle.

Peter Cook sanoi maanantaina, että ohjusjärjestelmällä ei millään tavalla haluta uhata Kiinaa.

– Jos THAAD-järjestelmä otetaan Korean niemimaalla käyttöön, se keskittyisi ainoastaan Pohjois-Koreaan, Cook sanoi.

Pohjois-Korean rakettilaukaisu on tuomittu maailmalla laajalti. Ulkomaailma epäilee, että laukaisu oli osa Pohjois-Korean pyrkimyksiä kehittää mannertenvälinen ballistinen ohjus.