yle.fi-etusivu

Elbejoen pohjaan juuttunut valtava rahtilaiva vihdoin liikkeelle – tarvittiin 12 hinaajaa ja oikea kuun asento

Tiistain vastaisena yönä kuunkierto oli pelastusoperaation kannalta otollisessa vaiheessa: Elben vesi oli korkeimmillaan.

Ulkomaat
Pohjastaan juuttunut laiva yöllä.
Noin 400-metrinen rahtialus CSCL Indian Ocean 4. helmikuuta Elbejokeen juuttuneena.Lars Klemmer / EPA

Saksassa yksi maailman suurimmista rahtilaivoista on saatu irrotettua Elbejoen pohjasta, missä se ehti maata vajaan viikon.

Lähes 400-metrisen CSCL Indian Ocean -aluksen pelastusoperaatiosta kertoo esimerkiksi saksalainen yleisradioyhtiö NDR (siirryt toiseen palveluun).

Hampurin satamaan matkalla ollut alus ajautui viime keskiviikkona ohjauslaitevian vuoksi väylältä sivuun ja jumittui Elben pohjaan noin 30 kilometriä ennen määränpäätään.

Tiistain vastaisena yönä laiva saatiin kiskottua takaisin väylälle 12 hinaajan voimin. Sitä ennen aluksesta oli pumpattu pois noin 6 500 tonnia öljyä ja tasapainotankkien vettä. Hinausoperaatio ajoitettiin uudenkuun aikaan, jotta korkea nousuvesi auttaisi laivan irrottamisessa.

Etukäteen laivan hinaamisen onnistuminen ei ollut lainkaan varmaa, ja suurimpana pelkona oli sen ajautuminen poikittain, jolloin alus olisi tukkinut koko Hampurin satamaan johtavan laivaväylän. Indian Ocean lähti kuitenkin liikkeelle luultua nopeammin.

Pelastusmiehistö kertoi NDR:lle varhain tiistaina, että laiva on täysin kunnossa ja myös ohjauslaitteisto vaikuttaa ensimmäisten testien perusteella toimivan. Laiva on seuraavaksi määrä hinata Hampuriin.

Jos hinaaminen olisi epäonnistunut tiistain vastaisena yönä, laiva olisi todennäköisesti pysynyt paikoillaan vielä viikkoja. Seuraavina öinä nousuvesi ei enää nouse yhtä korkealle, ja lähestymässä on useita myrskyjä.