Kajaanin kaupunginvaltuutettu pyytää eroa tehtävästään – "En tunne oloani kotoisaksi"

Markku Heikkinen on pyytänyt eroa Kajaanin kaupunginvaltuustosta ja ympäristöteknisen lautakunnan jäsenyydestä.

Kajaani
Dokumenttiohjaaja Markku Heikkinen.
Laura Tolonen / Yle

Markku Heikkinen (sd.) on pyytänyt eroa Kajaanin kaupunginvaltuustosta ja ympäristöteknisen lautakunnan jäsenyydestä. Heikkinen ilmoitti asiasta myös sosiaalisessa mediassa tiistaina ja kertoo asian olevan "pitkällisen pohdinnan tulos".

– Politiikassa toimiminen valtuutettuna ei vastaa käsitystäni hyvästä vaikuttamisesta. En tunne oloani kotoisaksi, Heikkinen sanoo.

Syyt eroon ovat myös käytännöllisiä. Dokumentaristin työtä tekevä Heikkinen joutuu vaihtamaan maisemaa usein ja kokee sitoutumisen yhteen paikkakuntaan siksi hankalaksi. Kaupunginvaltuutetun toimi tuntuu Heikkiselle myös vieraalta.

– En ole tyytyväinen siihen mahdollisuuteen, mikä rivivaltuutetulla on vaikuttaa asiohin. Pidän valtuustotyöskentelyä tärkeänä siten, että se on keskustelupiiri, jossa on tarkoitus vaikuttaa toisiin puhumalla, mutta harva siellä puhuu, suurin osa on ihan mykkää. Se tuntuu vähän turhauttavalta, Heikkinen kertoo.

Heikkisen mielestä olisi hyvä, jos jokainen kainuulainen istuisi valtuustossa kerran elämässään.

– Siellä he oppisivat, miten virkamieskoneisto toimii kaupungissa, keskellä suuria sote-uudistuksia ja muita hallinnollisia uudistuksia.