Pieksämäen Picasso vei pilakuvakisan voiton – Yle Tampereen juontajat kuvattiin myös urheilumiehinä ja ananaksina

Yle Tampereen juontajat Jyrki Hakanen ja Juha Kokkala luovuttivat jalot piirteensä taiteen palvelukseen. Yleisö innostui taiteilemaan kun tilauksessa oli karikatyyrikuva kaksikosta.

kuvataide
Pilakuva Jyrki Hakasesta ja Juha Kokkalasta
Näillä näkemyksellisillä viivoilla irtosi pilakuvakisan voitto! Pieksämäen picasso Marjaana Valve piirsi itsensä suoraan Jyrkin ja Juhan sydämeen.Yle Tampere

Lähes kaksimetrinen kalju koripallokorsto ja vähemmällä mitalla mutta huomattavasti tuuheammalla tukalla siunattu nuorempi kollega. Siinä lähtökohdat Yle Tampereen Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun) järjestämään pilakuvakilpailuun, jonka tarkoituksena oli kerätä yleisön hauskoja näkemyksiä aamujuontaja Jyrki Hakasesta ja iltapäivän isännästä Juha Kokkalasta.

Moni tarttui kynään, ja kisaan lähetetyt kuvat keräsivät Jyrkiltä ja Juhalta paitsi ihastelua, myös makeat naurut. Voittajasta mallit olivat yksimielisiä: Marjaana Valven picassomaisella otteella taiteiltu teos oli miesten mielestä ykkönen.

Olette selvästi aika hyvä vastapari.

Marjaana Valve

– Nyt on saavutettu muutamalla vedolla oikeat piirteet. Kuva on tehty niin vähillä viivoilla, että tässä näkyy kyllä vahva piirustustausta, taidetuomari Kokkala arvioi.

Arvio osui oikeaan. Pieksämäkeläinen Marjaana Valve kertoo piirtävänsä joka päivä.

– Olen piirrellyt lapsesta asti, mutta en ole ammattilainen. Kutsun itseäni kotoistaiteilijaksi. Nyt eläkkeellä piirtelen päivittäin Twitteriin ja Facebookiin. Aiheet saan omasta elämästä ja ajankohtaisista uutisista.

Jyrki Hakanen ja Juha Kokkala
Tästä se kaikki lähti. Herrat Hakanen ja Kokkala poseerasivat ensin kameralle ja pistivät sitten pilakuvat tilaukseen.Anna Sirén / Yle

Jyrkin ja Juhan mallivalokuvaa ei kuulemma tarvinnut kauaa katsoa, kun huomattavimmat piirteet jo siirtyivät piirtäjän päästä paperille.

– Kyllä kuvasta paistoivat teidän luonteenne. Olette selvästi aika hyvä vastapari, Marjaana Valve nauraa voitosta kuultuaan.

Pilakuva Jyrki Hakasesta ja Juha Kokkalasta
Aaro Heikkinen piirsi poikien pituuseron.Yle Tampere

Karikatyyrikuva tavoittaa parhaimmillaan paitsi mallinsa ulkomuodon, myös jotakin hänen luonteestaan tai muusta olemuksestaan.

Yle Tampereen juontajat tunnetaan kuulijoiden keskuudessa ilmeisen hyvin, sillä heistä piirretyt pilakuvat ovat sekä näköisiä että muuten osuvia. Pojilla on melkein 30 sentin pituusero, mistä on vitsailtu lähetyksissä useaan otteeseen.

Pilakuva Jyrki Hakasesta ja Juha Kokkalasta
Seppo piirsi Ilves-fani Jyrkille tupsukorvat. Koripallomies Kokkala sai päänsä verhoksi pallonpuolikkaan.Yle Tampere

Molempien kiinnostuksen kohteet ovat hyvin tiedossa. Studiossa on selvästi puhuttu urheilusta!

Pilakuva Jyrki Hakasesta ja Juha Kokkalasta
Tommi Lindbergin karikatyyripiirustuksessa kaverit ovat enemmän itsensä näköisiä kuin peilissä!Yle Tampere

Karikatyyrikuvissa on tarkoitus tarttua kohteen huomattavimpiin piirteisiin ja liioitella niitä. Lopputulos on parhaimmillaan sekä koominen että näköinen, kuten ylläolevasta huomataan.

– Tämä on todella huimaa ammattilaistasoa. Kuvasta kehtaisi pyytää rahaa, toteavat Juha ja Jyrki yhteen ääneen Tommi Lindbergin tussityötä katsellessaan.

Pilakuva Jyrki Hakasesta ja Juha Kokkalasta
Kalle Sirén koki juontajakaksikon hedelmälliseksi kuva-aiheeksi.Yle Tampere

Pilakuvissa kaikki on sallittua. Pikkutunneilla luovuus kukkii, ja uneton yö Kangasalla tuottikin kisaan heti aamun alkajaisiksi näkemyksellisen ananaskuvan.

– Piirtäjä on luottanut ensivilkaisuun. Tässä on selkeän impressionistinen linja, kommentoi Juha.

– Kumpi meistä on lightiä, Jyrki pohtii.

Pilakuva Jyrki Hakasesta ja Juha Kokkalasta
Inka Maria Valtamon piirustuksessa juontajakaksikko fanittaa kotimaakunnan harrastustoimintaa.Yle Tampere

Kaikki kilpailuun osallistuneet kuvat otettiin suurella ilolla ja lämmöllä vastaan, ja lämpöisin mielin niitä on kaikesta päättäen myös piirusteltu.

– Sydämet lämmittävät mieltä ihan erityisesti, miesmallit kiittävät.