1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Isot mediatalot kisaamaan YouTuben kanssa – tavoitteena Suomen suurin videoverkosto

Suuret suomalaiset mediatalot yhdistävät voimansa YouTubea ja Facebookia vastaan. MTV:n ja seitsemän mediayhtiön tavoitteena on rakentaa Suomen suurin videoverkosto. Uuden MTV Videoverkoston jäsenet haluavat yhteisvoimin kasvattaa laadukkaan videosisällön ja videomainonnan roolia kotimaisissa medioissa.

Kuva: Tapio Haaja

MTV:n luotsaaman videoverkoston ensimmäisiä kumppaneita ovat  A-lehdet, Aller Media, Bauer Media, Keskisuomalainen Oyj, Mediatalo ESA (Etelä-Suomen Sanomat), Teknavi ja Uusi Suomi.

MTV tulee vastaamaan videoverkoston mainosmyynnistä, mutta kumppanit saavat edelleen myydä mainontaa omiin videosisältöihinsä. Lisäksi verkoston mediatalot saavat omille verkkosivuilleen MTV:n tuottamaa videosisältöä. Tavallinen kuluttaja näkee jatkossa MTV:n videoita verkoston muiden mediatalojen nettipalveluissa.

Keskisuomalainen Oyj:n konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi perustelee mediatalojen yhteistä videoverkostoa kansainvälisen kilpailun kiristymisellä.

– Digimainonnassa kilpailemme markkinaosuuksista globaalien kilpailijoiden, kuten Youtuben kanssa. Haluamme olla aktiivisesti mukana rakentamassa vaihtoehtoa Suomessa toimivien mediatalojen kanssa. Keskisuomalaisessa ja Savon Sanomissa olemme panostaneet jo pitkään laadukkaaseen TV-tuotantoon, perustelee Kangaskorpi.

"Suomi on pieni bajamaja"

Aller Median toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä korostaa, että Googlen aikakaudella mediatkaan eivät voi enää vanhaan malliin sulkea muita pois ja kilpailla verisesti.

– Suomi on Euroopan laidalla pieni bajamaja, joten meidän kannattaa pitää yhtä, Aalto-Setälä muistuttaa.

Onhan tämä hassu tilanne, että mainoseurot häviävät ulkomaille.

Vesa-Pekka Kangaskorpi

– Onhan tämä hassu tilanne, että mainoseurot häviävät ulkomaille. Kyllä meidän pitäisi löytää kotimaassa olevien toimijoiden kesken yhteistyöverkostoja, jotta oltaisiin kilpailukykyisiä, pohtii Vesa-Pekka Kangaskorpi.

Videomainonnan osuus digimainonnassa on kasvanut vahvasti ja kasvaa edelleen. MTV Videoverkosto tarjoaa mahdollisuuden ostaa videomainoskampanja ”yhdeltä luukulta”. MTV Videoverkoston mainosmyynti alkaa helmikuun aikana.

– Eihän se ole sattumaa, että YouTube, Facabook ja muut toimijat tekevät monta asiaa oikein. Ei voida vähätellä heidän toimintaa missään mielessä. Jos ajatellaan mainostajien kannalta, niin heillä on todella hyvät käyttöliittymät ostaa mainontaa. Meidän kotimaisten medioidenkin pitää olla hereillä, linjaa tuotepäällikkö Tapio Haaja MTV Online Videosta.

Toukokuussa 2015 digimainonnan tuotosta puolet jäi Suomeen. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

MTV haluaa kasvaa markkinoita nopeammin

MTV :n mukaan yhtiön verkosto tavoittaa jo lanseerausvaiheessa noin miljoona suomalaista viikossa. MTV haluaa kasvattaa videomainontaa 30 prosenttia vuodessa -  samaan aikaan, kun markkina kasvaa 15-20 prosenttia.

– Haluamme kasvaa markkinaa nopeammin ja näemme, että tämä videoverkosto on ihan olennainen osa meidän toimintaa, kertoo Tapio Haaja.

Muutama vuosi sitten me ei oltaisi saatu tätä aikaiseksi.

Tapio Haaja

– Näyttää siltä, että mediabisneksessä kasvaa sisältömarkkinointi ja video. Tavalla tai toisella pitää olla enemmän tarjottavaa asiakkaalla ja tällainen yhteenliittymä tuo lisää kävijöitä ja katsojia, näkee Pauli Aalto-Setälä.

Vesa-Pekka Kangaskorven mukaan verkosto oli hyvä rakentaa juuri nyt, kun esimerkiksi Keskisuomalainen on vasta pari vuotta opiskellut ja tuottanut videoita verkkoon. Samoilla linjoilla aikataulun suhteen on MTV:n Tapio Haaja.

– Ainahan voi viisastella, että tämä olisi pitänyt tehdä aikaisemmin, mutta muutama vuosi sitten me ei oltaisi saatu tätä aikaiseksi. Nyt olemme kaikki sen verran kriisitietoisia, että jokainen haluaa fokusoitua omiin vahvuuksiinsa.