Tinderissä kannattaa olla oma itsensä – sovellusta tutkinut kertoo, mistä hyvä profiili on tehty

Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Tinderistä gradun tehnyt Juuso Puranen kertoi vinkkejä nettideittailussa selviämiseen.

Aamu-tv
Juuso Puranen
Mikä saa ihmisen lataamaan puhelimeensa juuri deittisovellus Tinderin? Bloggaaja Juuso Puranen selvitti asiaa ja teki Tinderin käytöstä gradu-tutkielman.

Erityisesti nuorten aikuisten suosima seuranhakupalvelu Tinder on kasvanut valtavan suosituksi. Palvelulla on Suomessa ainakin 100 000 ja maailmalla 50 miljoonaa käyttäjää.

Palvelussa käyttäjä tekee itsestään profiilin, johon kuuluu muutama kuva, lyhyt esittelyteksti ja hakukriteerejä, kuten ikä, sukupuoli ja sijainti. Sovellus etsii lähialueelta muita käyttäjiä ja esittelee heidän tietojaan.

– Käyttäjä voi sitten nimettömänä joko tykätä toisesta käyttäjästä tai sivuuttaa tämän. Jos se vastakkainenkin käyttäjä tykkää sinun profiilistasi, siitä syntyy Tinder-pari eli he tykkäävät toisistaan ja voivat keskustella keskenään, selittää Tinderistä gradun tehnyt bloggaaja Juuso Puranen.

Purasen mukaan Tinderiä käyttävät enimmäkseen nuoret, ihan tavalliset ihmiset.

– Jos aiemmin on koettu epäluuloisuutta deittisovelluksia kohtaan, Tinder on rikkonut sitä jäätä. Sitä tuntuu käyttävän kuka tahansa. Nykyään jos on sinkku eikä ole Tinderissä, sitä ihmetellään, Puranen sanoo.

Sovelluksen teknologia madaltaa käyttäjän kynnystä lähestyä toisia sinkkuja.

– Se ensimmäinen signaali, jonka sovellus antaa on, että toinen käyttäjä on minusta kiinnostunut joko ulkonäön tai jonkin muun ominaisuuden perusteella. Siitä on sitten helpompi lähteä virittelemään keskustelua.

"Ei kannata huijata"

Pro gradu -tutkielmaansa varten Puranen selvitti, minkälainen on hyvä Tinder-profiili.

– Profiilikuvan kannattaa olla lämminhenkinen ja selkeä. Siinä kannattaa hymyillä ja näyttää silmänsä, olla oma itsensä. Ei kannata yrittää vedota kaikkiin muihin käyttäjiin, vaan niihin, joissa on samoja arvoja tai kiinnostuksen kohteita.

Purasen mukaan nokkelalla esittelytekstillä voi erottua positiivisesti. Se voi myös antaa helpon aiheen keskustelun avaamiseen.

Mutta kuinka paljon todellisuus oikeasti eroaa siitä, minkä kuvan Tinder-käyttäjät itsestään antavat?

– On siinä eroja. Käyttäjät tunnustavat sen itsekin. Ihan täsmälleen samanlaista kuvaa ei itsestään pysty antamaan, vaan kaikilla se on siloteltu ja korostaa parhaita puolia itestään.

Liikaa ei kuitenkaan kannata huijata.

– Jos tarkoitus on päästä Tinder-treffeille asti, siinä vaiheessa viimeistään käy totuus ilmi.

Nettideittailun varjopuolia

Netissä kommunikoimiseen liittyy varjopuolia. Niiltä ei voi välttyä myöskään Tinderin kaltaisessa jättisuositussa palvelussa. Yksi deittipalvelun sivuvaikutuksista on se, että osa käyttäjistä käyttää Tinderiä määritelläkseen oman arvonsa parisuhdemarkkinoilla.

– Tinder on kuitenkin aika ulkonäkökeskeinen sovellus. Päätös perustuu käyttäjän ulkonäköön. Se on joillekin keino testata, pidetäänkö häntä haluttavana esimerkiksi parisuhdemarkkinoilla.

Etenkin naiset saavat Tinderissä varsin suorasukaisia ehdotuksia miehiltä. Ne ovat Purasen mukaan vältettävissä.

– Semmoisella suht tiukalla seulalla valikoiden pystyy karsimaan ei-toivotut profiilit kuvien perusteella. Sitten jos keskustellessa käy ilmi, että tämä ei olekaan sellainen henkilö, jonka kanssa haluaisi jutella, sen voi aina poistaa tiedoista tai pahimmassa tapauksessa tehdä ilmoituksen häiriökäyttäytymisestä.

Niin kun nettideiteissä muutenkin, ensitreffejä ei kannata sopia kotiinsa.

– Kannattaa käydä vaikka kahvilla jossain julkisella paikalla. Se madaltaa riskiä ja samalla myös kynnystä lähteä ylipäätään treffeille.

Yhdysvalloissa Tinderiä on syytetty lyhyiden suhteiden lisäämisestä ja sukupuolitautien levittämisestä. Puranen on varma, että syytteet pitävät paikkansa.

– Kyllä se varmasti niitä lisää. Tinderissä ihmisten on helppo tavata toisiaan enemmän kuin ennen. Mutta eihän Tinder sitä estä, etteikö voisi suojautua seksitaudeilta, Puranen tokaisee.