Ärjän hakkuut päättyvät – UPM:ltä kovaa kritiikkiä luonnonsuojelijoille

UPM on lopettanut hakkuut Oulujärven Ärjänsaaressa. Yhtiö kertoo "sopeuttaneensa hakkuusuunnitelmaa", koska hakkuut aiheuttivat runsaasti huolta. UPM on myös hyvin tyytymätön luonnonsuojelijoiden toimintaan hakkuukiistassa.

luonto
Ärjänsaaren ranta
Yle

Metsäyhtiö UPM ilmoitti tiistaina hieman yllättäen lopettaneensa hakkuut Oulujärven Ärjänsaaressa. Hakkuut ovat aiheuttaneet huolta sekä kiistaa yhtiön ja luonnonsuojelijoiden välillä.

Tilanne kärjistyi maanantaina 8.2., kun Greenpeacen aktivistit menivät hakkuukoneiden tielle, ja UPM joutui lopettamaan työt. Tiistaina UPM kertoi pörssitiedotteessaan, että hakkuut onkin yhtäkkiä saatu päätökseen.

Muun muassa Porokirkon luona emme käsittele metsää lainkaan.

Sauli Brander

– Olemme sopeuttaneet hakkuusuunnitelmaamme, ja leutojen säiden vallitessa haluamme varmistaa, että työt voidaan saattaa loppuun turvallisesti. Puunkorjuu on lopetettu, kalusto siirretään mantereelle ja puu toimitetaan jalostettavaksi, kertoo UPM:n metsäjohtaja Sauli Brander.

UPM järjesti viime viikolla Kajaanissa keskustelutilaisuuden, jossa yleisö oli huolissaan erityisesti Ärjänsaaren virkistysarvojen kärsimisestä ja tuulisen järvenselän reunalla olevan metsän altistumisesta tuulituhoille, kun metsää harvennetaan.

– Palautteen perusteella olemme nyt luopuneet joidenkin suunniteltujen kuvioiden käsittelemisestä. Muun muassa Porokirkon luona emme käsittele metsää lainkaan, kertoo Brander.

Luonnonsuojelijoille suorat sanat

Metsäjohtaja Sauli Brander on harmissaan luonnonsuojelijoiden toiminnasta Ärjänsaaren hakkuissa.

– Olemme tehneet Ärjänsaaren hakkuiden valmistelussa valtavasti töitä. Olemme kartoittaneet saaren tiedot historiasta lähtien ja käyneet keskustelijoita asiantuntijoiden kanssa. Valmistelun prosessi on ollut todella laaja ja osallistava, ja suunnitelmia on esitelty avoimesti muun muassa kesällä 2014 yleisötilaisuudessa Ärjänsaaressa paikan päällä.

Branderia harmittaa, että vaikka kaiken piti olla kunnossa, jouduttiin hakkuut lopulta keskeyttämään.

Voiko suomalaisessa metsäympäristössä toimia ennakoitavasti?

Heikki Vappula

– Me haluamme nyt aloittaa keskustelun siitä, miten tällaisessa kohteessa toimitaan. Kahden vuoden avoimesta prosessista huolimatta aktivistit tulivat työmaa-alueelle, eikä meillä ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin keskeyttää hakkuut. Ihmiset eivät vain suostuneet poistumaan koneiden tieltä.

Kritiikkiin yhtyy UPM:n pörssitiedotteessa yhtiön biojalostusliiketoiminnan johtaja Heikki Vappula.

– Ärjänsaaren valmistelu oli mielestämme poikkeuksellisen huolellinen osallistamisprosessi. Kuitenkin kävi niin, että sidosryhmät alkoivat tuoda huolenaiheita esille vasta, kun suunnitelma oli jo hyväksytty ja toiminta käynnistynyt. Tämä on kestämätön tapa toimia, ja joudumme kysymään, voiko suomalaisessa metsäympäristössä toimia ennakoitavasti, sanoo Vappula.