yle.fi-etusivu

3d-tulostuksesta Suomelle vientituote – tuleeko metallimiehestä tarpeeton?

Konepajateollisuus on ollut Suomen vientivaltti ja vuosia. VTT ja Aalto-yliopisto kehittävät parhaillaan yritysten kanssa uutta liiketoimintamallia, jossa varaosien 3d-tulostus vapauttaa pääomaa varastointikuluista. Metallimiehen on sopeuduttava tekniseen kehitykseen, jos haluaa pitää leivänsyrjästä kiinni.

Kotimaa
Hitsaaja työssään.
Yle

Aalto-yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT ovat käynnistäneet digitaalisiin varaosiin keskittyvän tutkimushankkeen yhdessä 13 yrityksen kanssa. Joukossa ovat muun muassa Kone, Patria Avion, Rolls-Royce ja Wärtsilä.

Hankkeessa selvitetään, voisiko Suomesta tulla varaosien digitaalisen 3d-tulostuksen edelläkävijä, kertoo VTT:n projektipäällikkö Sini Metsä-Kortelainen.

– 3d-tulostusta on tutkittu maailmalla, mutta Suomi ei ole kärkimaana viemässä sitä eteenpäin. Tämmöinen varaosaliiketoimintamalli on suhteellisen uutta, ja me toivomme, että Suomi voi olla edelläkävijä tällä puolella.

Pääomat irti varastoista

Suurten tuotantolaitosten varastoihin voi olla sitoutuneena useita satoja miljoonia pääomaa. 3d-tulostustekniikan avulla raha vapautuisi muuhun käyttöön.

– Isoilla firmoilla on tehdashalleissa hirvittävä määrä erilaisia varaosia. Jos niistä pystytään pienikin määrä säilyttämään pelkästään digitaalisena tuotetietona, joka tulostetaan vasta tarvittaessa, siitä syntyy merkittävää säästöä.

Metsä-Kortelainen uskoo, että 3d-tulostus avaisi yrityksille uudenlaisia synergiaetuja, joita ei vielä hyödynnetä riittävästi.

– Meillä on ajatuksena muodostaa verkosto ja pohdimme liiketoimintamalleja erilaisten yritysten näkökulmasta. Joillakin on isot omat varastot, ja joillakin enemmän alihankkijoita. 3d-tulostuksen malli voi toimia kummassakin tapauksessa, sekä isoissa yrityksissä että alihankkijoilla. Sen voi hoitaa myös kolmas osapuoli eli softafirma, jolloin syntyy uuttaa liiketoimintaa.

Esimerkiksi Saksa, Englanti ja Yhdysvallat ovat pitkällä 3d-tulostuksessa. Tekniikkaa voi käyttää aina design-leivoksien valmistuksesta lentokoneen osien tekemiseen.

Amerikkalaisyritys laajeni Suomeen

Myös Turussa sijaitseva Alphaform on hyödyntänyt 3d-tulostusta esimerkiksi auton osien valmistuksessa jo 15 vuoden ajan, mutta vasta viime vuosina tekninen kehitys on lähtenyt lentoon.

– Koneet ovat kehittyneet ihan hirveästi. Ensialkuun ne olivat suuria sähkösyöppöjä, mutta nykyään koneet toimivat ihan valovirralla, kertoo metallivalaja Reima Tuominen.

Tuominen on myös 17 henkeä työllistävän yrityksen pääluottamusmies. Onko hän huolissaan siitä, voiko tekninen kehitys lopulta viedä metallimiesten työt?

– Osa metallihommista säilyy metallimiehillä, mutta kyllä 3d-tulostus varmaan osittain voi viedä työtä esimerkiksi sorvareilta ja muilta koneistajilta. Ala kehittyy koko ajan.

Syksyllä amerikkalainen Proto Labs Inc. osti Alphaformin, kun sen saksalainen emoyritys meni konkurssiin. Kauppaan sisältyi toimintoja niin Saksassa, Suomessa, Ruotsissa kuin Englannissakin.

Investoinnit ja koulutus avainasemassa

Metalliliiton tutkimuspäällikkö Anu-Hanna Anttila toivoo, että alaan investoidaan jatkossakin, jotta työpaikat säilyvät. 3d-tulostimet voivat tulevaisuudessa vähentää ihmistyövoiman tarvetta jossain määrin, mutta kehitystä ei voi pysäyttää.

– Tulostinten hankkiminen on aikamoinen investointi ja pitäisi pikemminkin ajatella niin, että uusiin kilpailukykyä ja työllisyyttä parantaviin mahdollisuuksiin pitäisi saada investointirahaa.

Työpaikkojen säilymisen sekä suomalaisyritysten kilpailukyvyn kannalta on myös tärkeää, että ammattikoulutus pidetään ajan tasalla, kun ala digitalisoituu ja automatisoituu.

– Hyvä ammattitaito ja sen ylläpitäminen on paras pääoma, mikä metallityömiehellä ja -naisella on. Pitäisi olla hyvät ICT-taidot ja ymmärtää englantia, niin pääsee aika pitkälle, Anttila sanoo.