Koe uusi yle.fi

Sadat pienet koululaiset jäämässä vaille iltapäivätoimintaa: "Ei pitäisi aina ajatella, että leikataan"

Alakoululaisten iltapäivätoimintaa uhkaa mittava supistaminen Oulussa. Vaikka toiminnan leikkauksista ei vielä ole tarkkoja tietoja, vanhempien pitäisi jo hakea paikkoja syksyn iltapäivätoimintaan.

Aamu- ja iltapäiväkerhot
tyttö ja poika tutkivat kouluvihkoja
Yle

Oulun sivistyslautakunta arvioi tiistai-iltapäivän kokouksessaan, mikä neljästä iltapäivätoiminnan leikkausvaihtoehdosta valitaan. Suurimman leikkausvaihtoehdon mukaan jopa 500 lasta jää vaille iltapäivätoimintaa. Lisäksi toimivien kerhojen maksuja aiotaan korottaa jopa 20 prosenttia.

– Koko sivistys- ja kulttuuritoimen säästötavoitteet ovat aika mittavia. Uudenlaisia toimintamalleja joudutaan miettimään, mutta ei pitäisi aina ajatella, että leikataan, valtuutettu Tuija Pohjola (sd.) moittii.

Erikoinen ajatus, että alle 6-vuotiaat saavat olla turvallisessa päivähoidossa pitkiäkin päiviä, mutta koulussa päivät voivat olla hyvinkin lyhyitä.

Mari-Leena Talvitie

Leikkaukset uhkaavat erityisesti järjestöjen toteuttamien 32 ryhmän toimintaa. Järjestöjen saamat palkkatukimäärärahat supistuvat oleellisesti. Oulun kaupunki tuottaa itse 28 ryhmää ja kannatusyhdistysten vastuulla on kahdeksan iltapäiväryhmää.

Koululaisten aamupäivätoiminta loppui rahapulaan jo viime vuonna. Osa alaluokkalaisista on joutunut siksi odottelemaan yksin kotona lyhyen koulupäivänsä alkamista esimerkiksi kello 10:een saakka.

– Erikoinen ajatus, että alle 6-vuotiaat saavat olla turvallisessa päivähoidossa pitkiäkin päiviä, mutta koulussa päivät voivat olla hyvinkin lyhyitä, huomauttaa valtuutettu, kansanedustaja Mari-Leena Talvitie (kok.).

Missä viipyy kokonaiskoulupäivän pilotti

Valtuutetut Pohjola ja Talvitie patistelevat kaupungin virkamiehiä valmistelemaan valtuuston edellyttämää kokonaiskoulupäivän pilotointia. Sen tavoitteena on karsia byrokratiaa ja sopeutua pienentyneisiin määrärahoihin.

Pilotti valmisteltaisiin yhteistyössä kaupungin, eri järjestöjen ja seurakuntien kanssa.

Syksy tulee nopeasti vastaan, eikä kokeilulupahakemusta vielä ole edes valmisteltu.

Tuija Pohjola

– Syksy tulee nopeasti vastaan, eikä kokeilulupahakemusta vielä ole edes valmisteltu. Tekemiemme tunnustelujen mukaan pilottia voitaisiin rahoittaa valtionosuuksilla, joita Oulu leikkausten vuoksi muuten joutuu maksamaan takaisin, Tuija Pohjola painottaa.

– Kokonaiskoulupäivässä erilaiset yhdistykset voisivat tulla kouluille pitämään kerhoja, kun nyt niille ei oikein löydy harrastustiloja. Taide- ja liikuntaharrastusten lisäksi kysymykseen voisi tulla vaikkapa partioharrastus, Mari-Leena Talvitie ideoi.

Valtuuston linjauksen mukaan uutta toimintamallia pilotoitaisiin yhdellä suuralueella lukuvuonna 2016-2017.

Tuija Pohjolan mielestä esimerkiksi pohjoisella suuralueella iltapäivätoiminnan pilotoinnilla vähennettäisiin myös koulukyydeistä ja erilaisiin harrastuksiin kuskauksista syntyviä kaupungin ja perheiden kustannuksia.

– Kuljetuskuluissa säästää, kun nykyisin eri luokkien eri mittaiset koulupäivät päättyisivät iltapäivätoiminnan ansiosta yhtä aikaa, Tuija Pohjola muistuttaa.