1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaelluskalojen palauttamiseen on tarjolla rahoitusta – tavoitteena käytännönläheiset toimet

Vaelluskalojen palauttamiseen rakennetuille joille on tarjolla seitsemän miljoonan euron rahoituspotti. Tähän mennessä rahoitusta on hakenut vain Kemi- ja Ounasjoella toimiva Lohijokitiimi.

luonto
Mies haavi kädessä.
Jani Viitalan pitämästä haavista näkee, minkä kokoista kalaa Kittilään viedään.Riikka Rautiainen / Yle

Pohjois-Suomessa ei ole innostuttu rakennettujen jokien rahoituspotista. Toistaiseksi Lapin ELY-keskukseen hakemuksen on jättänyt vain Lohijokitiimi-yhdistys, joka ajaa lohen palauttamista Kemi- ja Ounasjokeen.

– Alustavia keskusteluja on käyty useiden tahojen kanssa, mutta vielä on ollut hiljaista, vahvistaa kalatalousjohtaja Pentti Pasanen.

Pohjois-Suomessa rahaa on jaossa Kemi-, Oulu- ja Iijoelle, mutta seitsemän miljoonan euron rahoituspotista kilpailevat muutkin kuten esimerkiksi Kymijoki.

Tähän mennessä rahoituspotista on lohkaistu 300 000 euroa Oulujoen Montan voimalaitokselle, jonne rakennetaan vaelluskalojen kiinniottolaite. Ely-keskuksesta kerrotaan, että energiayhtiö Fortum on saanut rahoituksen tähän suoraan maa- ja metsätalousministeriöstä.

Rahaa on kolmeksi vuodeksi

Vaelluskalojen palauttaminen on nimetty yhdeksi nykyisen hallituksen kärkihankkeista. Yhtenä keinona on vaeltavien ja uhanalaisten kalakantojen elvyttäminen kalatiestrategian avulla.

Pasasen mukaan tämä kertoo siitä, että vaelluskalojen palauttamisella on vahva poliittinen tuki.

Kolmelle vuodelle jakautuva rahasumma on niin pieni, että kalateitä sillä ei voida rakentaa eikä rahaa ensisijaisesti ole tarkoitettu myöskään suunnitelmien tai esiselvitysten tekoon. Sen sijaan liikkeelle voidaan polkaista käytännönläheisiä toimia vaelluskalojen palauttamiseksi.

– Tämä on eräänlaista siemenrahaa ja keskeistä onkin, että vastinrahaa täytyy löytyä myös alueelta. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tätä kautta voidaan rahoittaa esimerkiksi vaelluskalojen ylisiirtoon liittyviä toimia kuten kuljetuslaitteiden hankintaa, luonnehtii Pasanen.

Vaelluskalojen palauttamisesta innostuneiden toimijoiden kannattaisi olla ajoissa liikkeellä, sillä Lapin ELY-keskuksen mukaan ensimmäisiä rahoituspäätöksiä voidaan tehdä jo tulevaksi kesäksi.

Lohijokitiimi pistää likoon omaa rahaa

Jo vuosia lohen palauttamiseksi työskennellyt Lohijokitiimi hakee rahoitusta jatkaakseen lohien ylisiirtoon liittyviä toimia Kemi- ja Ounasjoella.

Yhdistys hakee maa- ja metsätalousministeriöltä rahoitusta 92 000 euron kustannuksille. Se on valmis pistämään likoon myös 60 000 euroa omaa rahaansa. Lisäksi Ounasjoen kalastusalue on luvannut tukea hanketta 7500 eurolla.

Lue seuraavaksi