1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksan junaturman kuolonuhrien määrä nousi yhdeksään

Loukkaantuneiden määräksi kerrotaan nyt 126. Heistä 15:n tila on kriittinen. Kaksi ihmistä on kateissa.

Pelastustyöntekijöitä onnettomuuspaikalla Bad Aiblingissa. Kuva: Sven Hoppe / AFP

Saksassa Baijerissa sattuneessa junaturmassa kuolleiden määrä on noussut yhdeksään. Poliisin aiemmin kertomien kahdeksan vainajan lisäksi toisesta junasta puristuksista löytyi pelastustöissä yhdeksäs vainaja.

Saksan rautatieviranomaisten mukaan loukkaantuneita on 126. Heistä 40:n vammat ovat vakavia ja 15:n tila kriittinen. Alkuiltapäivällä kerrottiin, että molemmat junat ovat tyhjiä, mutta myöhemmin poliisin sanoi, että kaksi ihmistä on kateissa. Heidän uskotaan olevan yhä junassa.

Molemmat veturinkuljettajat ovat kuolonuhrien joukossa, kertoo Baijerin yleisradioyhtiö. Kuolonuhrien joukossa on myös yksi konduktööri.

Turmapaikka oli auttajille vaikea

Kaksi lähiliikenteen junaa törmäsi toisiinsa Bad Aiblingissä puoli seitsemän aikaan jälkeen paikallista aikaa. Toinen junista suistui törmäyksen voimasta raiteilta.

Turmapaikka on noin 60 kilometrin päässä Münchenistä Holzkirchenin ja Rosenheimin välisellä yksiraiteisella rataosuudella.

Baijerin Punaisen Ristin pelastustöitä johtaneen Harald Moserin mukaan paikka oli erittäin vaikea, mutta auttajia suosi sää, joka oli helmikuuksi poikkeuksellisen lämmin ja myös sateeton. Eduksi oli myös, että auttajat olivat tavoitettavissa kotoaan, koska oli varhainen aamu. Lisäapua saatiin Itävallan puolelta.

Junien ei olisi pitänyt olla samalla radalla

Turman syy on epäselvä. Teknisten turvajärjestelyjen olisi kuulunut estää kahden vastakkaisesta suunnasta tulleen junan pääsy samalle raiteelle, ja viime kädessä automaattisen jarrutusjärjestelmän olisi pitänyt pysäyttää junat.

Kaarteen vuoksi kuljettajat eivät luultavasti nähneet vastaan tullutta junaa, sanoo Saksan liikenneministeri Alexander Dobrindt.

Dobrindt ja Baijerin sisäministeri Joachim Hermann painottivat iltapäivän tiedotustilaisuudessa, että syystä tehdään perusteellinen tutkinta eikä arvailemaan kannata ryhtyä. 

Viime hetkien tapahtumat tallentaneiden niin sanottujen mustien laatikoiden toivotaan auttavan tutkimuksessa. Kaksi laatikkoa on jo löydetty ja kolmatta etsitään.