1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen 75 000 linja-autopysäkkiä digitoitu: Google Transit leviää vähitellen koko maahan

Pääkaupunkiseudulta tuttu julkisen liikenteen reittipalvelu levittäytyy vähitellen koko maahan. Matkahuolto pystyy Google Transit -palvelun avulla tuomaan matkustajien kännyköihin tiedot bussien reiteistä ja aikatauluista. Tarvittaessa voi tarkastella jopa kuvaa pysäkistä.

internet
Näytössä aikataluja siirtymisohjeita julkisen liikenteen pysäkeille.
Näin Google Transit neuvoi matkustamaan kotiovelta Hämeenlinnasta Riihimäelle hyödyntäen sekä paikallisliikennettä että kaukoliikennettä.Miki Wallenius / Yle

Linja-automatkustaja voi jatkossa sormen näpäytyksellä ilmoittaa älypuhelimelleen oman sijaintinsa sekä osoitteen, johon hän on pyrkimässä.

Google Transit -reittipalvelu hyödyntää tunnettua karttapalvelua Google Mapsia. Google Transit näyttää, missä sijaitsee lähin päämäärään vievä joukkoliikenteen pysäkki ja sen aikataulut. Siirtymällä Google Mapsin street view -näkymään voi vielä tarkistaa, kummalla puolella moottoritien liittymää pysäkki sijaitsee.

Samalla palvelulla on Suomessa voinut jo aiemmin hyödyntää pääkaupunkiseudun ja suurimpien kaupunkien julkisen liikenteen reittejä sekä koko maan kaukoliikenteen pikavuorobussien kulkureittejä.

Nyt palvelu on kuitenkin laajentumassa vauhdilla eri puolille Suomea.

– Meillä on muita kaupunkeja tulossa mukaan vielä tämän kevään aikana, kertoo Matkahuollon liiketoimintojen päällikkö Jukka Ylitalo.

Tällä viikolla mukaan tulivat Hämeenlinnan, Riihimäen ja Valkeakosken paikallis- ja seutuliikenteen aikataulu- ja reittitiedot.

Suomen kaikki bussipysäkit on digitoitu

Matkahuollolla on käytössään digitaalisessa muodossa tiedot koko maan linja-autopysäkeistä ja niiden kautta kulkevasta liikenteestä. Tietoa on kerätty vähitellen vuosien ajan.

– Me olemme nyt digitalisoineet koko Suomen pysäkkiverkoston, se on noin 75 000 pysäkkiä.

– Se on ollut kaiken alku ja juuri, jolla pystymme tuottamaan muita palveluja ja kertomaan, mitä vuoroja minkäkin pysäkin kautta kulkee ja mihin kellonaikaan.

Pääkaupunkiseudulla on vuosia ollut käytössä oma reittiopas, joka osoittautunut käteväksi ja suosituksi. Kun kaupunkien paikallis- ja seutuliikenne löytyy kännykästä, se tuo Jukka Ylitalon mukaan euroja myös bussiyhtiöille.

– Kyllä, ehdottomasti. Uskon, että tämä tuo joukkoliikenteelle lisää matkustajia.

Koordinaattorit päivittävät tietoja jatkuvasti

Erityisesti reittipalvelusta hyötyy satunnainen joukkoliikenteen käyttäjä. Hän pystyy nyt suunnittelemaan matkansa ja katsomaan eri vaihtoehtoja.

– Google Mapsia käytetään useihin siihen, miten henkilöautolla päästään haluttuun päämäärään. Matkahuolto pystyy siinä rinnalla näyttämään, miten joukkoliikenne voisi palvella sitä samaa reittiä, Ylitalo selittää palvelun markkinointinäkökulmaa.

Karttapalveluiden päivitykset saattavat olla joskus vanhentuneita. Onko vaara, että Google Transit kertookin bussivuoroista, joita ei enää ajeta?

– Matkahuollolla on Helsingissä, Turussa ja Tampereella omat koordinaattorit, jotka ylläpitävät ja päivittävät pysäkki- ja aikataulutietoja jopa päivittäin, myös tähän reittipalveluun, Jukka Ylitalo vakuuttaa.

Googlen reittipalvelu toimii lähes 70 maassa. Julkisen liikenteen tietoja on koossa yli 18 000 kaupungista eri puolilta maailmaa.

Lue seuraavaksi