Tulva uhkaa Lounais-Suomessa – jäillä liikkuminen hengenvaarallista

Ely-keskus kertoo, että jokien virtaamat ovat nousemassa tulvalukemiin. Vesi voi nousta paikoin pelloille ja uhkaa myös rakennuksia.

tulvat
Vesi on tulvinut pellolle Porin Kivinissä.
Jokivesi nousi pellolle Porin Kivinissä.Kati Halinen / Yle

Lounais-Suomen vesistöjen vedenpinnat ovat nousemassa tulvakorkeuksiin. Ely-keskus arvioi, että jokien virtaamat kohoavat keskimäärin kerran vuodessa toistuviin tulvalukemiin.

Esimerkiksi Salon Uskelanjoessa jäät ovat jo lähteneet liikkeelle ja ne ovat patoutuneet Salon keskustan siltojen kohdalle. Paikalla on kaksi kaivinkonetta purkamassa jäitä.

Loimijoella ja Punkalaitumenjoella jäät lähtevät todennäköisesti tällä viikolla. Tulvavesi voi nousta alavimmille peltomaille ainakin Loimijoen varrella.

Juoksutuksia lisätään

Porissa Kokemäenjoessa virtaama nousee korkealle ja jäät mitä todennäköisimmin lähtevät. Joen suistossa vesi voi nousta pelloille ja uhata rantamökkejä. Ely-keskus kertoo, että säännöstelypatojen juoksutuksia aiotaan lisätä.

Tämän viikon vesisateet heikentävät viranomaisten mukaan jääkansia myös merellä ja järvillä, joten jäillä liikkuminen on kohta hengenvaarallista.