Kuorosäestyksellä ryyditetty Valkoinen peura huipentaa elokuvafestivaalin

Arktisen upeeta -elokuvafestivaali huipentuu lauantaina Valkoinen peura  -esitykseen kuorolaulusäestyksellä Jyväskylässä. Vuodelta 1952 olevan kauhufantasian livemusiikista vastaa Ruamjai –kuoro. Jylhiin Lapin maisemiin sijoittuva taru noidan rakkaudesta esitetään vanhan paperitehtaan karussa Pergamenttihallissa.

kulttuuri
Arktisen Upeeta esittää Valkoisen Peuran Rumjai-säestyksellä Kankaan Pergamenttihallissa.
Arktisen Upeeta esittää Valkoisen Peuran Rumjai-säestyksellä Kankaan Pergamenttihallissa.Isto Janhunen / Yle

Arktisen upeeta -festivaali järjestään jo 17. kerran. Aikaisempina vuosina festivaalin keskus on ollut Ylioppilastalolla Ilokivessä, mutta sen remontin vuoksi festivaalin teemaksi nousi muutos.

– Nyt Ilokivi on remontissa, joten levittäydymme ympäri kaupunkia peruskorjauksen alta pois. Nyt on niin paljon muutosta ilmassa, että se otettiin teemaksi ja se näkyy myös elokuvissa, kertoo festivaalin tuottaja Janniina Määttä.

Meillä on joikupohjaisia lauluja aika paljon.

Ayla Brinkmann

Erik Blombergin ohjaamassa ja Mirjami Kuosmasen tähdittämässä Valkoisessa peurassa kasvot ovat vahvasti kuvissa ja varsinaista dialogia vähän. Alkuperäisessä versiossa hallitsi Einar Englundin vahva musiikki. Festivaalilla sen tilalla kuullaan Ruamjai-kuoroa.

Ayla Brinkmann Ruamjai –kuorosta pitää Valkoisen peuran livesäestystä melkoisena keikkana.

– Valkoinen peurahan ei ole mykkäelokuva, mutta siinä on vain vähän puhekohtauksia. Ne kuullaan toki näytöksessä, mutta muuten luodaan kokonaan uusi musiikillinen maailma.

– Meillä on joikupohjaisia laulujaaika paljon ja sitten materiaalia tuoreimmalta Talven taikaa -levyltä ja vielä improvisoitua äänimaisemaa, osin tilanteessa luotua musiikkia, kuvailee Brinkmann.

Ayla Brinkmann Ruamjai-kuorosta ja Arktisen Upeeta tuottaja Janniina Määttä Kankaan Pergamenttihallissa.
Ayla Brinkmann Ruamjai-kuorosta ja Arktisen Upeeta tuottaja Janniina Määttä Kankaan Pergamenttihallissa.Jenny Huttunen / yle

Vanhan paperitehtaan magiikkaa                                                                            

Janniina Määtän mukaan festivaalille haluttiin Ilokivi-evakon takia jotain erityistä myös esityspaikkoihin.

– Kangas on tosi jännittävä ja mielenkiintoinen paikka. Tehdashallissa kokeillaan miten elokuva toimii täällä.

Ruamjai –kuoron Veera Tuhkala keksi Valkoisen peuran livesästysidean pari vuotta sitten. Joulun alla varmistui, että esitys voidaan toteuttaa ja siitä alkoi ahkera suunnittelu ja harjoittelu.

Luodaan Ruamjai –dolbysurround sound.

Ayla Brinkmann

– Kun tehdään elokuvaan musiikkia, sen täytyy olla saumaton kokonaisuus. Eri paloista ja osista liu’utaan toiseen niin, että musiikki on elimellisesti osa sitä elokuvaa eikä mikään päälle liimattu soundtrack, kuvailee Brinkmann.

Elokuvanäytöksessä Ruamjai –kuoro esiintyy yleisön takana ja sivuilla, jotta katse pysyisi elokuvassa.

– Luodaan Ruamjai –dolbysurround sound ja yleisö on keskellä elokuvaa myös äänien kannalta, lupaa Brinkmann.

Arktisen upeeta 2016