Olkiluodon kiistaan lisää kierroksia: Areva-Siemens vaatii TVO:lta 3,5 miljardia euroa

Olkiluodon ydinvoimalan tilaaja TVO ja rakentaja Areva-Siemens kiistelevät siitä, kenen syytä on voimalan rakentamisen viivästyminen. Areva-Siemens vaatii TVO:lta yli 3,5 miljardia euroa ja TVO Areva-Siemensiltä 2,6 miljardia euroa välimiesmenettelyssä.

talous
Arevan logo.
Daniel Karmann / EPA

Olkiluodon kolmatta ydinvoimalaa rakentava Areva-Siemens on kasvattanut voimalan tilanneelle Teollisuuden Voimalle esittämiään korvausvaatimuksia. Arevan vaatimus on nyt 3,52 miljardia euroa.

Summassa on muun muassa TVO:n maksamatta jättämiä maksueriä 1,45 miljardia euroa ja Arevan-Siemensin olettamia voittoja, jotka ovat jääneet saamatta voimalan viivästymisen takia. TVO:n mukaan maksuerien viivästyttäminen perustuu yhtiöiden sopimukseen.

TVO hakee myös miljadeja

TVO puolestaan hakee Areva-Siemensiltä korvauksia 2,6 miljardia euroa. Korvausvaatimus perustuu voimalan rakentamisen viivästymiseen.

Olkiluoto 3:n piti valmistua viime vuosikymmenellä, mutta näillä näkymin sähköä tuotetaan valtakunnanverkkoon vasta vuonna 2018. Olkiluodon kolmosreaktorin rakentaminen on edennyt käyttöautomaation testaamiseen.

Korvausvaateita käsitellään välimiesmenettelyssä.