Koe uusi yle.fi

Lähikoulu vai laaja kampus? – Kiisteltyyn kouluverkkoon halutaan kaupunkilaisten kanta

Oulun kaupunki on julkistanut kiistellyn kouluverkkoselvityksen. Kampuslukiosta sen kolmessa eri vaihtoehdossa ei suoranaisesti enää puhuta, mutta uuden Oulun lukioverkkoa tiivistetään varmasti.

Kotimaa
Oulun tiistaina julkistamassa kouluverkkoselvityksessä tarjotaan vaihtoehtoja lukioverkon tiivistämiseen ja vapautetaan tiloja perusopetuksen kasvaviin tarpeisiin.
Oulun tiistaina julkistamassa kouluverkkoselvityksessä tarjotaan vaihtoehtoja lukioverkon tiivistämiseen ja vapautetaan tiloja perusopetuksen kasvaviin tarpeisiin. Oulun kaupunki

Yleisöpalautetta Oulun kouluverkon tiivistämisesta kerätään neljässä väenkokouksessa. Oulun Raati -tilaisuudet alkavat keskiviikkona Kiimingistä ja torstaina Oulunsalosta, kuun lopulla vuorossa ovat Haukipudas ja Oulun ydinkeskusta.

Jo tammikuussa yleisöpalautetta kerättiin sähköisellä kuntalaiskyselyllä. Siihen vastasi 2 780 oululaista.

Vastanneiden mielestä peruskoulussa ryhmäkokoja ei saisi suurentaa, ja pikkukoululaisille pitäisi turvata lähikoulu turvallisten kulkuyhteyksien päästä. Yläluokkalaisten opinahjo voisi sijaita kauempanakin. Lukiokiistassa kansa jakautui kahtia: yhdet kannattivat lähilukioita, toiset painottivat isojen lukioiden laajaa kurssitarjontaa.

Loppuraportti kirjoitetaan maaliskuussa nyt kerättävän yleisöpalautteen jälkeen. Valtuuston on määrä päästä linjaamaan kouluverkkoa loppuraportin valmistuttua maaliskuussa.

Lokakuussa kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä ehdotettiin, että Oulun alueen lukiot keskitettäisiin kuuteen suureen niin kutsuttuun kampuslukioon keskustan alueelle, jolla vältettäisiin 50-60 miljoonan euron kouluinvestoinnit lapsimäärien kasvaessa.

Muun muassa valtuutetut Juha Huikari (kesk.) ja Tuija Pohjola (sd.) vaativat jo lokakuussa tuoreeltaan kouluverkkotarkastelun laajentamista ammatti- ja ammattikorkeakoulun tilaratkaisuihin. Niin kutsutussa Kahdeksan lukion mallissa varaudutaankin jo Oulunsalon ja Laanilan lukiolaisten siirtymiseen tulevaisuudessa mahdollisesti vapautuviin Kaukovainion tiloihin.

Alustavat kolme vaihtoehtoa

Oulun virkamiesjohto on järjestänyt valtuutettujen pyynnöstä kouluverkon kehittämiselle kolme päävaihtoehtoa. Lukioilta vapautuneita tiloja hyödynnetään mun muassa perusopetuksessa.Oheiset erittelyt kuvaavat hyvin, kuinka paljon liikkuvia ja toisiinsa vaikuttavia osia selvityksessä on.

Pienimmillään lukioita jää kuusi:

, välivaihtoehtona niitä on seitsemän:

, ja kahdeksan lukion mallissa lukumäärä riippuu siitä, vapautuuko Kaukovainiolta opetustiloja Oulun Seudun Koulutuskuntayhtymältä:

.

Alakouluikäisille pyritään mahdollisimman hyvin turvaamaan lähikoulu, yläkouluikäisille aluekoulu ja lukioverkossa siirrytään asteittain kohti tiivistettyä lukiomallia. Hyvät ja turvalliset kulkuyhteydet pyritään turvaamaan kaikille.

Oppilasmäärät kasvavat lähivuosina voimakkaasti. Silti koulutilojen kokonaismäärää pyritään vähentämään ja välttämään mahdollisuuksien mukaan uusien koulurakennusten rakentaminen vuoteen 2025 mennessä.

Lukiolaisten määrä kasvaa 700-800 opiskelijalla vuoteen 2025 mennessä Perusopetuksen oppilasmäärä kasvaa vuoteen 2020 mennessä noin 2 000 oppilaalla.