Voiko vainajan tuhkat sirotella yläilmakehään? – Yrittäjä haluaisi tarjota palvelua, ministeriö nihkeänä

Tuhkan levittämiseen tarvitaan maanomistajan lupa, kerrotaan opetus- ja kultturiministeriöstä.

Kotimaa
tuhkauurna
Yle

Voisiko ihmisen tuhkat sirotella yläilmakehään tai peräti lähettää maatakiertävälle radalle? Lappeenrantalaisen yrittäjän Mika Pukin mielestä voisi.

Pukki haluaisi käynnistää palvelun, jossa vainajan tuhkat vietäisiin säähavaintopallon kaltaisella heliumpallolla yli 30 kilometrin korkeuteen, jossa tuhkarasia avattaisiin ja sisällön annettaisiin levitä ilmakehään. Tuhka laskeutuisi vähitellen maanpinnalle.

Toinen vaihtoehto olisi tuhkarasian vieminen maatakiertävälle radalle kantoraketin avulla. Asiakas saisi itse valita, kumman palvelun hän haluaisi ostaa.

Aivan halpaa lystiä tällaiset hautaustavat eivät olisi, vaan hintaa kertyisi ainakin noin 10 000 euroa.

Pukin mukaan kiinnostusta tällaiseen palveluun on. Jonossa on hänen mukaansa jo muutama ihminen ja muutama lemmikki. Keksintö ei ole Pukin mukaan uusi, vaan on jo käytössä ainakin Yhdysvalloissa.

Pukin mukaan toiminta ei olisi itsetarkoitus, vaan sillä halutaan kerätä varoja hänen yhtiönsä tutkimustoimintaa. Pukin Goat-yritys on osa isompaa CMT Engineering Oy:tä, joka toimittaa muun muassa teollisuudelle automaatiota ja mittalaitteita.

Toiminta voidaan Pukin muikaan aloittaa heti, kun tarvittavat luvat on saatu.

Ministeriön mukaan hanke on ongelmallinen

Suomessa hautaustointa valvoo aluehallintovirasto eli AVI. Pukki on jo ollut yhteydessä AVI:in, josta kysymys ohjattiin hautaustoimesta vastaavan opetus- ja kulttuuriministeriön pähkäiltäväksi. Ministeriön mukaan Pukin kaavailema tuhkan sirottaminen yläilmakehään ei ole suinkaan ongelmaton asia.

Vanhempi hallitussihteeri Joni Hiitola kertoo, että tuhkan levittämisestä säädetään tarkasti hautaustoimilaissa.

– Jos tuhka sirotellaan tällaisesta säähavaintopallosta, se leviää hyvinkin laajalle alueelle. Ongelma on muun muassa se, että hautaustoimilaki edellyttää maanomistajan lupaa tuhkan sirottelulle.

Näin on Hiitolan mukaan siitäkin huolimatta, että tuhka ei leviäisi tarkaan tunnetulle alueelle.

– Jos tällainen tulisi eteen niin pitäisi miettiä myös hautaustoimilaissa olevaa yleistä velvoitetta tuhkan arvokkaasta ja vainajaa kunnioittavasta käsittelystä.

Tätäkin jouduttaisiin miettimään, koska tuhkan leviäimistä ei pysty kontrolloimaan, hän sanoo.

Entä jos kyse on vainajan omasta toiveesta?

Hiitolan mukaan laissa todetaan, että vainajan toivetta pitäisi pystyä kunnioittamaan. Tämä periaate ei kuitenkaan oikeuta poikkeamista muista säädöksistä, hän sanoo.

Viime kädessä oikeus ratkaisee

Ratkaisut toiminnan lainmukaisuudesta tehdään Hiitolan mukaan krematoriossa tai tarvittaessa hallinto-oikeudessa.

Omaisten kuuluu kertoa krematoriolle, minne tuhka aiotaan sirotella. Krematorion pitää arvioida, vastaako se hautaustoimilain säädöksiä. Jos krematorion mielestä näin ei ole, tekee se kielteisen päätöksen tuhkan luovuttamisesta.

Tästä päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen. Siellä asia voi edetä viime kädessä korkempaan hallinto-oikeuteen.

– Sitovat tulkinnat tehdään hallinto-oikeudessa, Hiitola sanoo.