yle.fi-etusivu

Sade sulatti ja sulki kentät – tekojää pidentäisi harrastuskautta

Luistelukausi luonnonjäillä on käynyt yhä lyhyemmäksi. Oulussa luistelukentät on saatu pidettyä kunnossa vain parin kuukauden ajan. Nyt kaupunki pohtii tekojääkenttien rakentamista.

Kotimaa
Oulun Värtössä sijaitsevan luistelukentän jää on sulanut.
Tiina-Leena Kurki / Yle

Oulussa selvitetään mahdollisuutta rakentaa alueellisia tekojääkenttiä. Näin luistelukaudesta saataisiin nykyistä pitempi. Tekojäällä voisi luistella lokakuun lopulta maaliskuulle.

– Luistelukausi luonnonjäillä on viime vuosina ollut vain pari kuukautta, kertoo Oulun kaupungin liikuntajohtaja Niina Epäilys

Lauhtuneen sään ja vesisateiden vuoksi luistelukentät ovat parhaillaan suljettuina. Kentät ja kaukalot kunnostetaan uudelleen pakkasten tultua.

Enemmän tekojäätä ja vähemmän luonnonjäätä  

Oulussa jäädytetään talven aikana 100 luonnonjääkenttää ja 20-25 ulkokaukaloa. Samalla kun selvitetään tekojääkenttien rakentamista, pohditaan luonnonjääkenttien vähentämistä, kertoo Niina Epäilys

– Tekojäiden lukumäärää on vielä vaikea arvioida, mutta niitä kaivattaisiin Ouluun useampia, jotta kuntalaisten luisteluolosuhteet pystyttäisiin turvaamaan.

Tekojääkenttien rakentamista puoltaa se, että Raksilan tekojään yleisövuorot ja urheilukeskusten luonnonjääkentät ovat keränneet suuret kävijämäärät.

Lauhojen talvien vuoksi luistelukenttien ylläpito on muuttunut vaikeaksi. Niina Epäilyksen mukaan etenkin luonnonjääkenttien ylläpito on nykyresursseilla miltei mahdotonta ja varat hupenevat lämpötilavaihteluiden takia.