Kovia kokeneet fillarit katoavat Lahden kaduilta – "Tuhansien eurojen arvoista maastopyörää emme väännä irti"

Hylkäsitkö ajokelvottoman fillarisi Lahden keskustaan? Voi olla, että ensi viikolla pyörä on lopullisesti hävinnyt. Lahden kaupungin mitta täyttyi maisemaa rumentavista pyöränraadoista, joten se kuskaa romut kaatopaikalle.

polkupyörät
Hylätty polkupyörä Aleksanterinkadulla Lahdessa.
Hanna Lumme / Yle

Kymmenet kaduille, pyörätelineisiin ja valaisinpylväisiin lukitut pyöränrotiskot katoavat Lahden kaupunkikuvasta ensi viikolla. Kaupungin urakoitsija on kartoittanut ja kuvannut huonokuntoisimmat pyörät, ja jos romut ovat paikallaan vielä ensi viikolla, ne lähtevät kaatopaikkakuormaan.

Tonteilla, esimerkiksi pääkirjaston edustalla, oleviin pyöriin ei kosketa.

Hylätyt pyörät heikentävät viihtyisyyttä, vievät tilaa telineistä ja hankaloittavat kunnossapitoa. Kaatopaikkakuntoisia pyöriä on kerätty kaduilta pois aiemminkin.

Tarkoitus on, ettei keskusta olisi kaatopaikka.

Pasi Leppäaho

– Tarkoitus on, ettei keskusta olisi kaatopaikka, Lahden kaupungin ylläpitovalvoja Pasi Leppäaho sanoo.

Pahimmat romusumat sijaitsevat esimerkiksi rautatieaseman etelän puoleisessa pyöräkatoksessa, Hämeenkadun varrella Siltapuiston parkkitalon vastapäisessä pyöräparkissa ja keskustan pääkatujen varsilla.

Leppäaho arvioi poistettavia pyöriä olevan joitain kymmeniä. Jos pyörät on lukittu kiinni kiinteisiin rakenteisiin, esimerkiksi pyörätelineeseen, lukot leikataan irti.

Puhki mennyt pyörän rengas on uponnut kadun jäähän.
Esimerkiksi Aleksanterinkadun varrella on useita huonokuntoisia polkupyöriä. Moni niistä on ollut sijoillaan viikkoja tai jopa kuukausia. Hanna Lumme / Yle

Ajokelpoisiin pyöriin ei kosketa

Leppäaho sanoo olevansa melko varma, että urakoitsija erottaa ajokuntoiset, vielä käytössä olevat menopelit hylätyistä.

Aika fakiiri saa olla, jos joku ajaa satulattomalla pyörällä töihin, pysäköi sen samaan paikkaan, ja sitten me viemme pyörän pois.

Pasi Leppäaho

– Kuvaamalla varmistamme, että pyörä on seissyt pitempään samalla paikalla. Aika fakiiri saa olla, jos joku ajaa satulattomalla pyörällä töihin, pysäköi sen samaan paikkaan, ja sitten me viemme pyörän pois. Poimimme pois vain huonokuntoiset pyörät.

– Tuhansien eurojen arvoista maastopyörää emme väännä irti, Leppäaho lisää.

Hän uskoo, että huonokuntoisia pyöriä hylätään kaupungille monesta syystä. Osa pyöristä on ehkä varastettuja.

– Tai jos joku jättää pyöränsä kadulle viikonlopuksi, ja sen jälkeen pyörä onkin väännetty kahdeksikolle, omistaja ei enää haluakaan viedä pyörää mukanaan.

Lahden kaduilta kerätyt pyörät menevät suurelta osin kierrätykseen metallijätteeksi. Myös poliisi voi halutessaan ottaa pyöriä huutokaupattavakseen.

Lumeen hautautuneita polkupyöriä Lahden Vesijärvenkadulla.
Kuvan pyörillä tuskin on ajettu hetkeen. Jos pyörät ovat näillä sijoillaan vielä viikolla seitsemän, ne saatetaan kerätä pois ja kuljettaa kaatopaikalle. Pasi Leppäaho