Koe uusi yle.fi

Greenpeace: UPM halusi kokeilla, mitä Ärjänsaaren hakkuista seuraa

Greenpeace ihmettelee UPM:n toimintaa Ärjänsaaressa. Järjestön mukaan saaren luonto- ja virkistysarvot olivat yhtiön tiedossa, mutta silti hakkuut aloitettiin päätä pahkaa. Greenpeacen mukaan UPM on teeskennellyt tietämätöntä.

Kotimaa
Pääsy kielletty hakkuutyömaalle
Kalle Heikkinen / Yle

Luonnonsuojelujärjestö Greenpeace ottaa itselleen kunnian hakkuiden keskeyttämisestä Oulujärven Ärjänsaaressa. Järjestön aktivistit menivät maanantaina 8.2. hakkuutyömaalle, ja UPM:n oli pakko keskeyttää hakkuut. Tiistaina UPM ilmoitti yllättäen, että hakkuita ei enää jatketa, koska ulkopuoliset eivät suostu poistumaan työmaalta.

UPM kritisoi luontojärjestöjä siitä, että ne eivät vaikuttaneet hakkuusuunnitelmiin ajoissa, vaan turvautuivat voimakeinoihin vasta kun työt olivat jo käynnissä. Greenpeacen metsävastaava Matti Liimatainen perää UPM:ltä rehellistä puhetta.

– UPM on saanut meiltä suunnitelmistaan palautetta moneen otteeseen sekä kirjallisesti että suullisesti. Heillä on ollut hyvin tiedossa, että Ärjänsaari on arka paikka. UPM ei voi teeskennellä niin tietämätöntä. Ei ole toista samanlaista saarta, jossa vastaavat arvot kohtaavat, Liimatainen sanoo.

UPM on saanut meiltä suunnitelmistaan palautetta moneen otteeseen sekä kirjallisesti että suullisesti.

Matti Liimatainen

Greenpeacen mielestä Ärjänsaareen ei olisi pitänyt mennä hakkaamaan ollenkaan.

– UPM:lle ei voinut tulla yllätyksenä, että luonnon ystävät älähtävät, jos mennään hakkaamaan sekä arvokkaaseen että osittain suojeltuun kohteeseen. Hälytyskellojen olisi pitänyt yhtiössä soida jo suunnitteluvaiheessa.

Liimatainen pohtii, että UPM on iso yhtiö, jossa kysymys ei voi olla tietotaidon puutteesta.

– Jostakin kumman syystä ei haluttu alun alkaenkaan välittää riskeistä. Tulee mieleen, että haluttiinko vain kokeilla, mitä tapahtuu, jos hakataan?

Greenpeacen metsävastaava arvioi, että Ärjänsaaren hakkuukiista lisää metsäyhtiöiden herkkyyttä miettiä, minkälaisiin arvometsiin kannattaa hakkuita ylipäätään suunnitella.