1. yle.fi
  2. Uutiset

Loiste Sähköverkko perii Suomen korkeimpia siirtohintoja

Sähkön siirtohintaan vaikuttavat monet eri asiat. Kainuussa sähköverkkoa ylläpitävän Loiste Sähköverkko Oy:n hintoihin vaikuttavat muun muassa laaja ja harvaan asuttu verkkoalue.

talous
Energiayhtiö Loisteen kyltto katolla.
Tiia Korhonen / Yle

Kainuussa sähköverkkoa ylläpitävä Loiste Sähköverkko Oy on yksi Suomen korkeimpia siirtohintoja perivä yhtiö. Sähköverkko Oy:n toimitusjohtaja Reino Huusko toteaa, että siirtohintaan on olemassa lukuisia eri syitä.

– Hintatasoa selittää se, että Kainuu on yksi harvaan asutuimmista seuduista ja tilastollisesti lumisin ja metsäisin maakunta. Lisäksi meillä on hyvin paljon verkkoa täällä hoidettavana asiakasta kohden.

Loisteen siirtohintojen korkeus siis johtuu pääosin laajasta ja harvaan asutusta verkkoalueesta sekä korvaus- ja toimitusvarmuusinvestointien rahoituksesta. Loiste on viimeisten 10 vuoden aikana investoinut sähköverkkoonsa yli 146 miljoonaa euroa eli keskimäärin 250 euroa siirtoasiakasta kohden vuodessa.

Energiaviraston tilaston (siirryt toiseen palveluun) mukaan esimerkiksi sähkölämmitteisessä pientalossa, jossa sähköä käytetään 18 000 kilowattituntia vuodessa, sähkön siirron verollinen hinta keskihinta helmikuussa 2016 on 8,46 senttiä Loisteella.

Kalleimmillaan hinta on Parikkalan Valo Oy:llä, 9,25 senttiä. Puolestaan pientalossa, jossa ei ole sähkölämmitystä ja sähkön kulutus on 5 000 kilowattituntia vuodessa, siirtohinta on korkein Kainuussa Loisteen alueella.

Hintatasoa selittää se, että Kainuu on yksi harvaan asutuimmista seuduista ja tilastollisesti lumisin ja metsäisin maakunta.

Reino Huusko

Loisteen hintoihin ovat vaikuttaneet myös kantaverkkoyhtiö Fingridin maksujen nouseminen sekä sähköveronkorotukset. Esimerkiksi kantaverkkomaksut ovat nousseet viimeisinä viitenä vuotena noin 65 prosenttia.

Loisteen siirtohinnat ovat nousseet keskimäärin 4–7 prosenttia vuosittain.

– Varsinkin viime aikoina on tullut lisää velvotteita sähköverkon uusimisesta, mikä on lisännyt kustannusvaateita, Huusko mainitsee.

Tulevaisuuden suhteen tilanne näyttää kuitenkin yhtiön osalta hyvältä.

– Olemme saavuttaneet sellaisen tason, jolla pääsemme läpi sähkömarkkinalain vaatiman toimitusvarmuustavoitteen toteuttamisen vuonna 2028. Näin ollen suuria hyppyjä ei olisi tulossa, Huusko toteaa.

Lue seuraavaksi