Museokortin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti – luvassa uusia käyttötapoja kortille

Valtakunnallinen museokortti löytyy jo 50 000 suomalaisen taskusta. Vielä joulukuun alussa kortin omistajia oli miltei puolet vähemmän. Kortin ympärille on kehitetty ja kehitteillä myös erilaista oheistoimintaa. Maakuntien museoissa kortin odotetaan lisäävän kävijämääriä.

kulttuuri
Museokortteja.
Museokortin ympärille on kehitetty vähitellen oheistoimintaa.Tiina Jutila / Yle

Toukokuussa käyttöön otettu museokortti löytyy jo 50 000 suomalaiselta. Korttia ostettiin joululahjaksi huimia määriä.

– Breikkasimme todella hyvin joululahjamarkkinoilla. Silloin meni ihan mieletön määrä kortteja. Jopa yritykset ostivat kortteja kiitettävästi, vaikka emme vielä täksi jouluksi tehneet käytännössä mitään yritysmyynnin hyväksi, Suomen museoliiton kehityspäällikkö Seppo Honkanen kertoo.

Viime vuoden loppuun mennessä museokortilla ehdittiin tehdä noin 170 000 museokäyntiä.

– Joulukuun alussa museokortteja oli käytössä vasta 30 000. On mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu, jos käyttömäärät jatkuvat samaan tahtiin. Jos kortteja on käytössä tänä vuonna vaikka 60 000, ja jokaisella tehdään kymmenen käyntiä vuodessa, niin siitähän tulisi jo 600 000 käyntiä, Honkanen laskee.

Kortin aktiivisimpia käyttäjiä ovat kulttuurista kiinnostuneet seniorit ja nuoret kaupunkilaiset. Kortti on kuitenkin lisännyt käyntejä myös niillä, jotka eivät museoiden ulko-ovia ole aiemmin juuri aukoneet. Honkasen mukaan moni on kertonut löytäneensä kortin kautta museoista uuden harrastuksen.

Käyttäjäpalaute on muutenkin ollut kiitettävää.

– 188 ihmistä on arvostellut Facebookin review-toiminnon perusteella Museokortin. Kuusi ihmistä on antanut neljä tähteä ja loput viisi tähteä, Honkanen iloitsee.

Suuri osa museoista lähtenyt mukaan

Ammatillisesti hoidetut museot ympäri Suomen ovat innostuneet museokortista. Tällä hetkellä kortilla pääsee Honkasen laskelmien mukaan jo 215 museoon.

Tänä vuonna mukaan ovat tulleet esimerkiksi Samiland Levillä ja Emil Aaltosen museo Tampereella.

Kun museokortti on taskussa, poiketaan kohteisiin, mistä aiemmin olisi ajettu ohi.

Seppo Honkanen, Suomen museoliiton kehityspäällikkö

– Kyllä niitä tipahtelee koko ajan lisää. Ennemmin voi kysyä, kuinka moni ei ole mukana. Kohteita on tietysti enemmän Etelä-Suomessa, missä museoitakin on enemmän, Honkanen sanoo.

Uusia kujeita kortin ympärille

Museokortin ympärille on kehitetty vähitellen myös oheistoimintaa. Museokorttiklubia on järjestetty Helsingissä jo muutamaan otteeseen.

– Olemme järjestäneet yhteistyössä Checkpoint Helsingin kanssa klubi-iltoja, missä on ollut musiikkia ja puhujia. Illoissa on ollut aina jokin teema, josta on keskusteltu taiteen keskellä, Honkanen kertoo.

Tulevaisuudessa museokorttiklubi-iltoja on tarkoitus laajentaa myös muualle päin Suomea.

– Tampereen Sara Hildénin museoon iltoja on kaavailtu, mutta asia on vielä auki. Tavoitteena tietysti on, että yhteistyökumppaneita löydettäisiin muualtakin, Honkanen toteaa.

Uutena toimintana maaliskuussa alkavat opastetut museomatkat museokortin omistajille. Ensimmäinen museokorttibussi lähtee Helsingistä Turkuun, missä tutustutaan Aboa Vetukseen ja Ars Novaan. Matkalla bussi pysähtyy Salon taidemuseossa. Retki on omakustanteinen.

– Tämä on vasta kokeilu, ja näitä on sitten tarkoitus laajentaa myös muihin kaupunkeihin. Helsinki ei tietenkään tule olemaan ainoa lähtöpaikka, sillä museokortti on valtakunnallinen.

Honkasen mukaan suunnitteilla on myös muita yhteistyösuunnitelmia eri kumppaneiden kanssa.

Kortin kanssa on helppo tulla piipahtamaan nopeastikin ja palata vaikka seuraavana päivänä uudestaan, kun on enemmän aikaa.

Matti Karttunen, Mikkelin museotoimenjohtaja

Kehitteillä on lisäksi museokorttisovellus kännyköihin. Sen avulla käyttäjät näkisivät kaikki lähellään olevat museot.

Maakunnissa museokortin odotetaan lisäävän kävijämääriä

Museokortin toivotaan lisäävän kävijämääriä myös maakuntien museoissa. Honkasen mukaan näin on jo käynytkin.

– Saamamme palautteen mukaan museokortti on selvästi lisännyt kävijämääriä eri puolella Suomea. Museokorttia käytetään suorastaan hämmästyttävän ahkerasti.

Mikkelissä museokortti päätettiin ottaa käyttöön joulukuussa kaikissa kaupungin museoissa. Monet museovieraat olivat toivoneet kortin käyttöönottoa.

– Palautetta alkoi tulla monelta suunnalta, niin katsoimme parhaimmaksi lähteä mukaan, Mikkelin museotoimenjohtaja Matti Karttunen kertoo.

Tähän mennessä museokortteja on ostettu Mikkelin museoista 20 kappaletta, ja museokorttivierailuja on tehty 66. Kortin kanssa museoissa poikenneet ovat olleet enimmälti ulkopaikkakuntalaisia.

Karttunen pitää mahdollisena, että korttijärjestelmään liittyminen saattaa ensivaiheessa vähentää museoiden tuloja.

– Järjestelmän ylläpitäminen vie tietyt kustannukset. Jos siitä halutaan päästä taloudellisestikin voiton puolella, niin silloin kävijämäärien pitää lisääntyä aika merkittävästi. Odottaisin, että puhuttaisiin mieluummin kymmenien prosenttien kuin prosenttien kasvusta, Karttunen sanoo.

Honkasen mukaan museokortti on museoille aina kannattavampi myyntituote kuin oma kertalippu. Hän uskoo, että museokortin hyödyt maakuntamuseoille käyvät ilmi viimeistään kesän tullen.

– Sanoisin, että suurin hyöty tulee kesäkaudella, kun ihmiset lähtevät esimerkiksi Helsingistä lomille tai muuten kiertämään Suomea. Kun museokortti on taskussa, poiketaan kohteisiin, mistä aiemmin olisi ajettu ohi.

Karttunen pitää todennäköisenä, että kortti lisää erityisesti lyhyiden museokäyntien määrää.

– Kortin kanssa on helppo tulla piipahtamaan nopeastikin ja palata vaikka seuraavana päivänä uudestaan, kun on enemmän aikaa.