Omakotiliitto muistuttaa: Olet itse vastuussa pihasi liukkaudesta

Osa postin työntekijöistä kritisoi omakotitalojen asukkaita pihojen kehnosta hiekoituksesta. Omakotiliitosta arvioidaan, että moni asukas ei ehkä edes tiedä kunnossapitovastuustaan.

Kunnollisessa hiekoitussepelissä riittää särmiä. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Läheskään kaikki omakotitalojen asukkaat eivät tiedä olevansa vastuussa pihansa kunnossapidosta muillekin kuin itselleen, arvioi Suomen omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen.

Jos esimerkiksi postilaatikolle pihaan vievä reitti on umpijäässä ja hiekoittamaton, postinjakaja liukastuu ja satuttaa itsensä, kiinteistön omistaja voi joutua korvausvastuuseen. Postin mukaan omakotitalojen pihat koetaan usein jopa vaarallisiksi kulkea.

Savolaisen mukaan omakotiliittoon asti kyselyitä vastuukysymyksistä mahdollisissa tapaturmatilanteissa ei ole tullut. Postin Kaakkois-Suomen aluepäällikkö Kai Taamin mukaan kaatumisista aiheutuneita vastuukysymyksiä selvitellään joka talvi.

Omakotiliitossa uskotaan kyseen olevan usein tietämättömyydestä.

– Ei ehkä osata ajatella. Kun asukas kulkee omalla pihallaan, hän tietää kuhmut ja liukkaat paikat, ja osaa kiertää ne. Silloin unohtuu, että pihassa käy muitakin, Savolainen sanoo.

"Hiekoitus on halpa henkivakuutus"

Savolainen huomauttaa, että liitto suosittelee vahvasti omakotitalojen asukkaita huolehtimaan pihansa kunnossapidosta.

Kun asukas kulkee omalla pihallaan, hän tietää kuhmut ja liukkaat paikat, ja osaa kiertää ne.

Kaija Savolainen

– Hiekoitus on halpa henkivakuutus.

Etenkin uusille omakotiasukkaille kunnossapitoasiat voivat olla vieraita. Jos omaan taloon on muuttanut kerrostalosta, ei ehkä edes tiedä, millaisia vastuita omakotitalossa on.

Toisaalta Savolainen huomauttaa, että omakotitaloissa asuu myös iäkkäitä ja huonokuntoisia ihmisiä, joilla ei välttämättä ole mahdollisuutta huolehtia pihansa kunnossapidosta.