1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Tatuointi: unelmakuva omassa kehossa vai vaikeasti korjattava virhe?

Neulasta ja väristä on moneksi. Koristelun lisäksi tatuoimalla voi tehdä esimerkiksi nännin rintasyövän takia rintansa menettäneelle. Tatuointia kannattaa miettiä ja suunnitella tarkasti etukäteen.

Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Kajaanilainen Mikko Leskinen istuu tatuointiliike BodyArt&Decorin tuolissa ja pohtii kehossaan olevien tatuointien olevan harkinnan tuotteita. Ensimmäisen kuvan ihoon mies otti 16-vuotiaana.

– Tatuoinneista on tullut elämäntapa. Tavallaan nämä ovat itselleni päiväkirja, joka muistuttaa asioista ja kertoo minusta. Nämä kuvat ovat minulle tärkeitä.

Humalaisille en tietenkään tatuointeja tee.

Laura Takanen

Kaikilla ei ole ollut yhtä hyvä tuuri tatuointien kanssa. Anu Kemppainen esittelee omia kuviaan timanteista, auringonkukista ja sudenkorennosta.

– Nämä ovat hyviä, mutta nuorena otin tatuoinnin tuntemattomalta ihmiseltä ja vasta vuosien jälkeen sain sen korjautettua täällä.

Harkintaa ja sitten vielä harkintaa

Tatuointien kanssa kannattaa olla tarkkana, sanoo yrittäjä Laura Takanen BodyArt&Decorista.

– Minun täytyy onnistua kuvan tekemisessä aina kerralla, koska korjaaminen on vaikeaa. Siksi tatuointi kannattaa suunnitella tarkasti etukäteen, jotta epäonnistumisia ei tulisi.

Takanen muistuttaa, että tatuoinnista on moneksi.

– Tässä voidaan toki tehdä haluttuja kuvia, mutta tatuoimalla voidaan myös tehdä esimerkiksi nänni ja nännipiha rintasyövän takia rintansa menettäneelle. Kulmakarvattomalle voidaan myös tatuoimalla tehdä kulmakarvat.

Mikko Leskisellä on pohkeeseen tatuoituna Uuno Turhapuron kuva. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Kaikkea ei kuitenkaan tehdä, eikä kaikille.

– Perinteisesti ei suositella puolison nimen tatuoimista. Nuorille en suosittele kuvien ottamista näkyviin paikkoihin tai arkoihin paikkoihin yleensäkään, ja humalaisille en tietenkään tatuointeja tee, Laura Takanen sanoo.

Entäpä se unelmakuva?

Aina kaikki ei suju ihan niin kuin on suunnitellut. Kaikki toivo ei kuitenkaan ole menetetty, jos alun perin hienolta tuntunut tatuointi muuttuu ottajalleen syystä tai toisesta epämiellyttäväksi, muistuttaa Takanen.

– Toki kuvaa voidaan korjata tai peittää se toisella kuvalla. Jos haluaa kokonaan eroon kuvasta, voi lääkäri tehdä operaation.

Mikko Leskinen katselee omia tatuointejaan, joista löytyvät tärkeimmät tähän saakka eletystä elämästä. Hänellä on epäilys, että se unelmakuvakin on jo ihossa ikuistettuna.

– Minulla on pohkeeseen tatuoituna Uuno Turhapuron kuva. Kävin Vesa-Matti Loirin konsertissa ja hän kirjoitti nimikirjoituksensa jalkaani. Laura tatuoi Loirin nimikirjoituksen Uunon kuvan yhteyteen, joten ehkä se unelmakuva on siinä, mutta katsotaan.