Kaksi 3D-tulostettua Tom of Finland -veistosta näytille Taidehalliin – täyskokoinen patsas julkiseksi taideteokseksi?

Kuvanveistäjä Pekka Jylhän suunnittelemat metrin korkuiset Tom of Finland -pienoismallipatsaat ovat esillä Helsingin Taidehallissa toukokuussa. Ainakin toinen veistoksista on tarkoitus valaa suurempana ja sijoittaa koko kansan nähtäville.

kuvataide
Tom of Finland, Untitled, 1962.
Tom of Finland, Untitled, 1962.Jean Vong

Jos kuvanveistäjä Pekka Jylhä saisi päättää, Helsingin pääkirjastoa komistaisi pian parimetrinen – miksei kolmemetrinen – Tom of Finland -patsas. Sellaisen hän aikoo valaa esimerkiksi teräksestä tai pronssista.

– Tai jostain muusta pomminkestävästä materiaalista, Jylhä lisää.

– Aina on ihmisiä, jotka eivät näitä asioita oikein ymmärrä. Siksi hyvä sijoituskohde veistokselle olisi julkinen tai puolijulkinen valvottu tila. Kirjaston tyyppinen paikka tulee ensimmäisenä mieleen.

Jylhä on jo tehnyt Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen homoeroottisista piirustuksista kaksi metrin mittaista pienoismallia. Sininen laituri ja Jano on tulostettu 3D-tulostimella. Mallit ovat näytillä toukokuussa avattavassa Helsingin Taidehallin Tom of Finland -näyttelyssä.

– Molempien teosten keskeinen ajatus on muistuttaa meitä suvaitsevaisuudesta sekä oikeudesta rakastaa ja saada tulla rakastetuksi juuri sellaisena kuin olemme, Jylhä sanoo.

Täysikokoisen patsaan rakentamisessa hyödynnetään jo pienoismalleja varten tehtyjä tehtyjä tietokonemallinnuksia. Koodin avulla voi 3D-tulostaa hahmon kookasta muottia varten.

– Mallinnusta varten on käytetty monia piirustuksia. Selkäpuoli on pitänyt aina ottaa toisesta kuvasta. Nyt kun on hyvät mallit olemassa, niistä voi tehdä minkä kokoisia tahansa.

Veistokset tehdään yhteistyössä Tom of Finland -säätiön kanssa. Projekti sai alkunsa 2000-luvun alussa, jolloin Jylhä esitteli hankkeen Tom of Finland -näyttelyn yhteydessä Turussa.

Helsingin Taidehallin näyttelyssä 7.5.–7.8. esitellään tähän mennessä laajin kattaus Tom of Finlandin teoksia. Mukana on niin paperinukkeja, kollaaseja kuin piirustuksiakin. Näyttelyä varten on etsitty myös ennen näkemättömiä töitä suomalaisten seiniltä ja kaapeista. Teoksista voi edelleen olla yhteydessä Taidehalliin.

Näyttely tuotetaan yhdessä newyorkilaisen näyttelytilan Artists Spacen kanssa.