Koe uusi yle.fi

VR ei aio palauttaa lipunmyyntiä Lapin asemille

VR ei ole palauttamassa lipunmyyntiä Lapin asemille. VR ja Lapin edustajat neuvottelivat asiasta tiistaina Rovaniemellä. Neuvotteluissa ei päästy sellaiseen tulokseen, että lipunmyyntipalvelu saataisiin palautettua Kemiin tai Rovaniemelle.

Kotimaa
Rovaniemen juna-asema
Rovaniemen asemalta lipun voi ostaa vain automaatista tai konduktööriltä tuntia ennen yöjunan lähtöä.Jarmo Honkanen / Yle

Lipunmyynti on Kemissä ja Kolarissa lopetettu jo vuosi sitten ja Rovaniemellä lipunmyynti loppui tammikuussa. Jatkoajalla oleva Kemijärven lipunmyynti loppuu myös kuluvan vuoden aikana. Lipunmyynti Kemijärvellä on yhä olemassa koska kaupungilla on lippumyymälästä yhteistyösopimus VR:n kanssa.

Lapin liiton maakuntajohtaja Mika Riipi sekä Kemijärven edustajat, kaupunginjohtaja Atte Rantanen ja hallituksen puheenjohtaja Lea Soppela,tapasivat tiistaina VR:n yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuun sekä operatiivisen johtajan Tero Kossilan Rovaniemellä.

Neuvotteluja käytiin Lapin liiton tiloissa reilun puolentoista tunnin ajan. Lapin kaupunkien kannalta neuvottelut eivät tuoneet toivottua lopputulosta, joten Kolarin, Kemin ja Rovaniemen asemille ei saada enää lipunmyyjiä palaamaan. Myöskään Kemijärven lipunmyynti ei saa jatkoaikaa yhteistyösopimuksen päätyttyä.

Paluuta entiseen ei ole

VR:n operatiivisen johtajan Tero Kossilan mukaan vaihtoehtoisia lipunmyyntipalveluita sen sijaan pyritään kehittämään paremmiksi. Lisäksi ennen yöjunien lähtöä konduktöörit palvelevat aseman infopisteessä asiakkaita.

– Katsoisin tätä asiaa kokonaisuutena. Meillä on kaikista joukkoliikennetoimijoista laajimmat lipunmyyntikanavat.

Kossila muistuttaa, että asiakkaat voivat ostaa lippuja verkkokaupasta, kännykän mobiilisovelluksista, lippuautomaateista sekä puhelinpalvelusta.

– Näiden lisäksi asiakkaat voivat asioida R-kioskeissa, matkatoimistoissa sekä ostaa tarvittaessa lipun junista. Eli kyllä meillä on hyvin laaja-alaiset kanavat, mistä asiakkaat voivat valita sen mieleisensä vaihtoehdon lipun hankkimiseksi, kertoo VR:n operatiivinen johtaja Tero Kossila.

- Lisäksi olemme nyt käynnistäneet Rovaniemen asemalle tällaisen konduktööri-infopisteen, jossa palvellaan asiakkaista tuntia ennen yöjunien lähtöä ja sitten saapumisten jälkeen. Tämä sinänsä parantaa asiakaspalvelua Rovaniemen asemalla, lisää VR:n operatiivinen jontaja Tero Kossila.

Lapin liiton maakuntajohtaja Mika Riipi pyrki lieventämään pettymystään sillä, että VR:ltä oli kuitenkin löytynyt yhteinen näkemys siitä, että Lapin matkailun kehittäminen on myös VR:n pyrkimyksenä huolimatta lipunmyynnin hautaamisesta.

– Lopputulos tietenkin lipunmyyntipisteiden palautuksien suhteen oli negatiivinen. Ei meillä tosin suuria odotuksiakaan sen suhteen ollut, koska tiesimme statistiikat sieltä taustalta, selittelee Riipi neuvottelun tulosta.

Yhteinen näkemys Lapin matkailusta

Maakuntajohtaja Mika Riipin mukaan neuvottelun varsinainen tavoite olikin toinen kuin se, että lipunmyynti saataisiin takaisin. Sen sijaan pyrittiin VR:n kanssa sellaiseen neuvotteluyhteyteen, jolla parannettaisiin Lapille tärkeän saavutettavuuden ratkaisemista.

– Siinä me päästiin mielestäni hyvin eteenpäin ja keskustelut jatkuvat myöhemmin keväällä siitä, miten eri asiakasryhmien lippujen saantia kehitetään. Lisäksi keskusteltiin siitä, miten matkaketjujen kehittämiseksi voidaan tehdä yhteistyötä.

– Saatiin kuulla, että Finnairi ja VR tekevät yhteistyötä niin, että Finnairin lipulla ulkomailta tuleva matkustaja pääsee junalla Pietariin. Ihan samalla tavalla me voitaisiin rakentaa malli jossa lentolipulla pääsee junalla suoraan tänne pohjoisen kohteisiin, raottaa keskustelun antia maakuntajohtaja Mika Riipi.