Koe uusi yle.fi

Sipilä turvapaikanhakijoista: Merkittävä osa paennut olosuhteita, joita emme voi edes kuvitella

Pääministeri muistutti valtiopäivien avauskeskustelussa, minkälaisista olosuhteista turvapaikanhakijat ovat Suomeen lähteneet. Perussuomalaisten Sampo Terho oli sitä mieltä, että nykyistä järjestelmää pyritään käyttämään siirtolaisuuden välineenä samalla kun miljoonat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat kärsivät.

politiikka
Juha Sipilä
Pääministeri Juha SipiläYle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että merkittävä osa Suomesta turvapaikkaa hakevista ihmisistä on lähtenyt pakoon olosuhteita, "joita emme voi edes kuvitella".

– He ovat lähteneet liikkeelle vuosia kestäneiden konfliktien ja jatkuvan turvattomuuden keskeltä. Tällaisille ihmisille kotoa lähteminen on ollut valinta siitä, elääkö vai kuolla, Sipilä sanoi eduskunnalle tänään tiistaina.

Turvapaikkaprosesseja on nopeutettava ja palautuspäätökset pantava toimeen viivyttelemättä.

Juha Sipilä

– Tällaisia ihmisiä meidän on inhimillinen velvollisuus auttaa, pääministeri jatkoi.

Sipilä huomautti, että pakolaiskriisin hallitsemiseksi tarvitaan tehokkaita toimia sekä Suomessa että EU:ssa.

– Turvapaikkaprosesseja on nopeutettava ja palautuspäätökset pantava toimeen viivyttelemättä, hän linjasi.

Sipilä nosti esiin turvapaikanhakijat eduskunnalle antamassaan pääministerin ilmoituksessa, jossa hän esitteli hallituksen suunnitelmia tälle vuodelle. Sipilä sanoi hallituksen aikovan pitää kiinni hallitusohjelmassa sovituista neljän miljardin euron sopeutustoimista.

Terho hehkutti presidentin puhetta

Pääministerin ilmoituksen jälkeen ääneen pääsivät hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Perussuomalaisten Sampo Terhon mukaan turvapaikanhakijakriisin hoidossa apu pitäisi kohdentaa nykyistä viisaammin.

Toivoisin, että pääsisimme tästä ei ole vaihtoehtoa -mantrasta eroon.

Ville Niinistö

– Kiistaton totuus on, että nykyistä järjestelmää pyritään laajamittaisesti käyttämään siirtolaisuuden välineenä samalla kun miljoonat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat pakolaiset kriisialueiden lähialueilla kärsivät, Terho sanoi.

Hän kehui presidentti Sauli Niinistön viimeviikkoista turvapaikanhakijoita käsitellyttä puhetta rohkeaksi, järkeväksi ja historialliseksi ja ehdotti, että hallitus ottaisi puheen toimiensa ohjenuoraksi.

Koulutusleikkaukset puhuttivat

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne huomautti omassa puheenvuorossaan, että hallituksen leikkauspolitiikka heikentää kasvua ja vaikeuttaa ihmisten arkea.

– Vaarana on, että turvattomuuden tunne kasvaa myös vuonna 2016. Tähän on tultava muutos, Rinne vaati.

Hän suositteli hallitusta perumaan koulutusleikkaukset ja päivähoitomaksujen korotukset.

Koulutusleikkauksiin puuttui myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Millä tavalla tässä tilanteessa estetään kansan syvä kahtiajakautuminen?

Sari Essayah

– Toivoisin, että pääsisimme tästä ei ole vaihtoehtoa -mantrasta eroon, Niinistö sanoi huomauttaen, että kaikki viisi oppositiopuoluetta ovat ehdottaneet oman vaihtoehtonsa sille miten koulutusleikkaukset voidaan välttää.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki nosti esiin sähkönsiirtoyhtiö Carunan hinnankorotukset. Arhinmäki huomautti, että pääasiassa ulkomaisten pääomasijoittajien omistama Caruna rahastaa monopolillaan suomalaisia.

– Ja alleviivatakseen tätä vedätystä ruiskukan sinisellä kynällä, Caruna kiertää Suomen veroja ja kierrättää rahansa veroparatiisiin, Arhinmäki sivalsi kokoomukseen viitaten.

Essayah huolissaan kahtiajakautumisesta

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah oli puolestaan huolissaan suomalaisten kahtiajakautumisesta.

– Millä tavalla tässä tilanteessa estetään kansan syvä kahtiajakautuminen? Essayah kysyi pääministeriltä.