Poliisi: Maanrakennusalan yrittäjät pelaavat ympäristölottoa

Poliisin mukaan useat maanrakennus- ja kuljetusalan yrittäjät ajavat haitallisia maajätteitä laittomiin paikkoihin. Ympäristöministeri kehottaa kuntia perustamaan asemia, joille maa-ainesta voitaisiin laillisesti viedä.

Kotimaa
Juha Tuovinen ja Kimmo Tiilikainen
Yle

Yle kertoi tänään laajasta ympäristörikostutkinnasta, jossa poliisi epäilee kymmentä henkilöä törkeästä ympäristön turmelemisesta Nurmijärvellä.

Rikostutkinnan mukaan Nurmijärvellä sijaitsevan pohjavesikertymäalueen päälle on ajettu noin 3 800 kuorma-autollista haitallista maajätettä, joka on pääasiassa saviainesta.

Itä-Uudenmaan poliisilla on Nurmijärven tapauksen lisäksi viisi vastaavanlaista ympäristörikosjuttua tutkinnassaan. Niissä kaikissa maanrakennusalan- ja kuljetusalan yrittäjien epäillään ajaneen haitallista maajätettä laittomiin paikkoihin. Kun maajätettä ajetaan jonnekin muualle kuin lailliselle maakaatopaikalle, niin toimintaan pitäisi olla ympäristölupa.

Nurmijärven tapauksessa poliisi epäilee, että yrittäjä on saanut rikoshyötyä 300 000 euroa, kun ei ole joutunut maksamaan jätemaksuja maankaatopaikalle. Jätemaksujen säästämisen lisäksi poliisin havaitsemalle ilmiölle on muitakin syitä.

Poliisin mukaan yksi suuri syy on se, ettei maankaatopaikkoja ole riittävästi.

– Tämä on sellainen yhteiskunnallinen ongelma, mikä pitäisi nopeasti korjata. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on vain hyvin vähän paikkoja, jonne maa-ainesta voi viedä laillisesti. Tämän vuoksi yrittäjät alkavat pelata ympäristölottoa. He vievät maa-aineksia sopivaksi löydettyyn tai katsottuun paikkaan. Jos sitä kipataan pohjavesialueelle, se saattaa aiheuttaa varsin isoja ongelmia, sanoo Itä-Uudenmaan talousrikosyksikön johtaja Juha Tuovinen.

Ympäristöministeri: Kuntien kaavoitettava maa-ainesasemia

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) on huolestunut siitä, että poliisin mukaan maajätettä kipataan usein laittomiin paikkoihin.

– Sivistysyhteiskunnassa jätteistä täytyy pitää huolta, olipa se jäte mitä hyvänsä, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

Tiilikaisen mukaan kuntien olisi kaavoitettava riittävästi paikkoja, joihin maa-ainesta voitaisiin viedä.

– Kun esimerkiksi pääkaupunkiseudulle tulee isoja maanrakennusurakoita, niin silloin pitäisi kaavoittaa enemmän tällaisia maa-asemia, joissa tilapäisesti voidaan maa-aineksia säilyttää. Puhun mieluummin maa-ainesasemista kuin maankaatopaikoista. Olisi tärkeää, että näitä aineksia voitaisiin mahdollisimman pitkälle hyötykäyttää, ympäristöministeri Tiilikainen toteaa.

Tiilikaisen mukaan hallituksella on suunnitelmia maa-aineksen parempaan hyötykäyttöön. Hallituksessa pohditaan parhaillaan, voitaisiinko esimerkiksi lakimuutoksilla maa-ainesten kierrätystä nykyisestä tehostaa.