Kuluttajaliitto: Ryhmäkanne Carunaa vastaan on mahdollinen – "Kuluttajat raivoissaan"

Suomessa ryhmäkanteen voi nostaa kuluttaja-asiamies, totesi Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling Radio Suomen Ajantasassa. "Todennäköisesti ja toivottavasti kuluttaja-asiamies käyttää rautaista nyrkkiään", hän sanoi.

Kotimaa
Juha Beurling.
Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling.Yle

Sähköverkkoyhtiö Carunan rajut hinnankorotukset saattavat johtaa Suomen ensimmäiseen ryhmäkanteeseen, arvioi Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling.

Arvaukseni on, että me menemme kohti Suomen ensimmäistä ryhmäkannetta.

Juha Beurling

– Arvaukseni on, että me menemme kohti Suomen ensimmäistä ryhmäkannetta, hän sanoi Radio Suomen Ajantasassa tänään tiistaina iltapäivällä.

Suomessa ryhmäkanteen voi lain mukaan nostaa kuluttaja-asiamies, Beurling totesi ja mainitsi, että muissa Pohjoismaissa tämä mahdollisuus on kenellä tahansa, esimerkiksi kuluttajajärjestöllä.

Beurlingin mukaan nyt näyttää siltä, että Caruna ei tule antamaan korotuksissaan periksi. Hän arvioi, että kuluttaja-asiamies Päivi Hentusen ja Carunan väliset neuvottelut jatkuvat muutaman seuraavan viikon ajan.

– Sen jälkeen kysymykseen tulee todennäköisesti ryhmävalitus. Ensin on tehtävä valitus kuluttajariitalautakuntaan. Kuluttaja-asiamies voi vetää sitä ja katsoa, mikä kuluttajariitalautakunnan näkemys on näihin korotuksiin.

– Sen jälkeen, jos suositus tulee ja mikäli Caruna ei suositukseen taivu, koska se ei ole juridisesti sitova, todennäköisesti ja toivottavasti kuluttaja-asiamies käyttää sitä rautaista nyrkkiään, mikä hänelle on annettu, eli ryhmäkannetta – ja tekee sen mikä on hänen moraalinen velvollisuutensa, Beurling ennakoi tapahtumien tulevaa kulkua.

"On menty kohtuullisuuden yli"

Näin raivokasta [reaktiota] en ole koskaan nähnyt eikä kovin moni edeltäjänikään.

Juha Beurling

Kohu Carunan ympärillä on näkynyt myös Kuluttajaliiton toimistossa.

– Kuluttajat ovat olleet todella raivoissaan. Näin raivokasta [reaktiota] en ole koskaan nähnyt eikä kovin moni edeltäjänikään, Beurling kuvaili Ajantasan haastattelussa.

Hänen mukaansa hinnankorotuksissa on menty "monella tavalla kaiken kohtuullisuuden yli". Toisaalta on muistettava, ettei Carunalla ole korotusten jälkeenkään korkeimpia sähkönsiirtohintoja, Beurling huomautti.

– Tämä [kohu] kulminoituu kertakorotuksen suuruuteen. Se on nyt homman nimi. Siitä on kyse myös juridisesti katsottuna, hän selvensi. Caruna on ilmoittanut korottavansa sähkönsiirtohintoja kymmenillä prosenteilla.