Poliisi mainosti itseään viranomaisille – ympäristörikosjuttujen määrä kymmenkertaistui

Itä-Uudenmaan poliisi aloitti tehokkaan yhteistyön ympäristöviranomaisten kanssa. Poliisi pääsee nyt nopeasti rikospaikalle, kun ympäristöviranomaiset ilmoittavat havainnoistaan poliisille. Malli on leviämässä myös muihin poliisilaitoksiin.

Kotimaa
Juha Tuovinen
Yle

Itä-Uudenmaan poliisilla on kymmeniä ympäristörikosjuttuja tutkinnassaan, mutta tilanne ei aina ole ollut samanlainen. Itä-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitokset ryhtyivät kehittämään ympäristörikosjuttujen tutkintaa neljä vuotta sitten.

– Niihin aikoihin tilannekuva oli sellainen, että Itä-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksilla oli yhteensä 4–5 yritystoimintaan liittyvää ympäristöjuttua tutkinnassa. Nyt pelkästään meillä näitä juttuja on tutkinnassa nelisenkymmentä, kertoo Itä-Uudenmaan poliisin talousrikosyksikön johtaja Juha Tuovinen.

Yhteistyö on muuttunut täysin.

Juha Tuovinen

Ympäristöviranomaiset ovat usein arkoja tekemään tutkintapyyntöjä poliisille. Näin oli aiemmin myös Itä-Uudellamaalla. Tilanne muuttui, kun poliisi ryhtyi mainostamaan itseään.

– Me lähdimme kiertämään kaikki meidän alueella toimivat ympäristöviranomaiset. Kävimme esittäytymässä ja kerroimme, että meillä on oma ryhmä, joka tutkii näitä juttuja, Tuovinen sanoo.

Poliisin mainoskampanja oli tehokas

Poliisin markkinointikampanjan jälkeen yhteistyö ympäristöviranomaisten kanssa on muuttunut merkittävästi Itä-Uudellamaalla.

Saattaa hyvinkin olla, että perjantaina kello 16 aikaan soi puhelin.

Juha Tuovinen

– Nyt tämä koko yhteistyö on muuttunut täysin. Ympäristöviranomaiset soittavat suoraan meille, mitä he ovat havainneet. Saattaa hyvinkin olla, että perjantaina kello 16 aikaan soi puhelin. Ja me vastaamme siihen, kun nähdään, kuka soittaa. Hyvässä lykyssä lähdetään heti maanantaina tapahtumapaikalle, talousrikosyksikön johtaja Juha Tuovinen selostaa.

Itä-Uudenmaan kaltaista mallia ollaan rakentamassa nyt myös muualle Suomeen. Poliisihallitus on lähestynyt poliisilaitoksia, ja kehottanut tiivistämään yhteistyötä ympäristöviranomaisten kanssa. Tuovisen mielestä ympäristörikosten tutkinta – ja etenkin niiden estäminen – on tärkeää.

– Mielestäni on hyvin tärkeää, että näihin puututaan, jos me ajattelemme, millaisen perinnön me jätämme tulevaisuuden sukupolville. Tässä on aina se riski, että ennemmin tai myöhemmin joku myrkkylasti päätyy jonnekin pohjavesialueelle, ja siitä saattaa tulla valtavat yhteiskunnalliset seuraamukset.