1. yle.fi
  2. Uutiset

Kotimainen huonekalujätti automatisoi tuotantoaan kymmenillä miljoonilla – henkilöstöä ei vähennetä

Huonekaluyhtiö Isku uudistaa ja automatisoi tuotantoaan Lahden tehtaalla noin 20 miljoonalla eurolla. Toimitusjohtaja mukaan investoinnissa on riskinsä, mutta jos ei investoida, sekin on riski.

talous
isku Lahti automaatiorobotin testausta 9.2.2016
Juha-Petri Koponen / Yle

Isku on toteuttamassa mittavan uudistuksen. Lahden tehdasta modernisoidaan rajulla kädellä, ja yhtiön koko tuotanto keskitetään saman katon alle.

– Nyt on oikea aika investoida. Varsinkin, kun olemme myyneet Ruotsin tehtaan pois. Lahden tehtaan konekanta on myös tulossa tiensä päähän, selvittää toimitusjohtaja Arto Tiitinen satsauksen taustoja.

Trukkikuskit siirtyvät muihin hommiin

Arto Tiitinen

Investointia on valmisteltu kolme vuotta. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa yhtiön liikevaihto voisi jopa tuplaantua. Iskun liikevaihto on nyt 135 miljoonaa euroa.

– Riskejä on, mutta jos ei investoida, sekin on riski. Markkinoitahan on olemassa, pitää vain löytää oikeat asiakasryhmät.

Koulut ja sairaalat kasvubisnestä

Yritys hakee kasvua niin koti- kuin ulkomaanmarkkinoilta, mutta varsinkin uusista avauksista. Isku myy nykyisellään esimerkiksi tietotekniikkaa myöten kalustettuja luokkahuoneita sekä hygienisiä kalusteita sairaaloihin.

toimitusjohtaja Arto Tiitinen Isku
Arto Tiitinen on luotsannut Iskua vuodesta 2011.Juha-Petri Koponen / Yle

– Teemme kouluprojekteja ympäri maailmaa, ja se on yksi alue, jolla kasvamme. Toinen on terveydenhoitopuoli, sanoo Tiitinen.

Tekniikan uusimisesta odotetaan myös säästöjä. Tehtaalle tulee muun muassa led-valaistus.

– Energiansäästöksi on arvioitu noin puoli miljoonaa euroa vuodessa. Myös materiaalihukka vähenee.

Käsipareja tarvitaan edelleen

Tehtaan automatisointi muuttaa tuntuvasti tuotannon toimintatapoja. Kun esimerkiksi tällä hetkellä tavarat kulkevat sadan trukin voimalla, jatkossa kuljetuksista vastaavat automaatiolinjastot, eikä trukkeja tarvita enää kuin kourallinen.

Isku on vähentänyt 2000-luvulla useaan otteeseen henkilöstöään. Vaikka automaatio nyt kasvaa, käsipareja tarvitaan edelleen.

– Se vaatii uudelleenkoulutusta, esimerkiksi trukkikuskit siirtyvät muihin hommiin. Mutta käsipareja tarvitaan edelleen eikä väen vähentämistä ole tällä hetkellä näköpiirissä, vakuuttaa toimitusjohtaja Arto Tiitinen.

Isku työllistää noin 750 henkilöä.

Lue seuraavaksi