"Siirtohintojen tai sähköveron korotus saa ihmiset lopulta toimimaan" – aurinkovoimaloiden kimppatilaajalle satelee kyselyjä

Seuraava tilauspyyntö Lappeenrannasta Saksaan lähtee maaliskuun lopussa. Tilausten järjestäjä kertoo listojen täyttyvän.

Kotimaa
Aurinkopaneeleita talon katolla
Merja Siirilä / Yle

Carunan ja muiden sähköverkkoyhtiöiden ilmoittamat hinnankorotukset ovat saaneet monet kuluttajat miettimään aurinkosähköjärjestelmän hankkimista.

Yle Uutiset kertoi aiemmin tiistaina, että useimmat aurinkosähköjärjestelmien toimittajat ennustavat tälle vuodelle rajua kasvua. Esimerkiksi lappeenrantalaisesta Green Energy Finlandista kerrotaan, että kasvunäkymät ovat hyvät.

Siirtohintojen korotusten lisäksi paneelien hintojen lasku, verot ja mahdollisuus ylijäämäsähkön myyntiin lisäävät aurinkosähköjärjestelmien kysyntää.

Kimppatilauksesta kysellään jo

Aurinkosähköjärjestelmien yhteistilauksia Lappeenrannassa järjestävälle Vesa-Matti Purolle on myös tullut useita yhteydenottoja Carunan hinnankorotusilmoituksen jälkeen.

– Ihmiset käsittääkseni suunnittelevat näitä järjestelmiä useamman vuoden ja sitten tällaiset yksittäiset tapahtumat, kuten siirtohintojen korotus tai sähköveron korotus saa ihmiset lopulta toimimaan, Puro sanoo.

Puro kertoo ihmisten ottaneen häneen alkuvuonna viimevuotista vilkkaammin yhteyttä aurinkopaneelien hankkimiseksi. Seuraava yhteistilaus on lähdössä maaliskuun loppuun mennessä. Aurinkosähköjärjestelmät tilataan Saksasta.

Tilauslistat alkavat olla jo täynnä, vaikka Puro ei ole tilauksesta juuri ehtinyt julkisuudessa huudella.

– Tosin tilaajat voivat vielä vaihtua pariin kertaan, Puro ennakoi.

Puro on järjestänyt aurinkopaneelien yhteistilauksia vuodesta 2013 alkaen. Tänä vuonna mukaan mahtuu noin 50 tilaajaa. Se tarkoittaa noin tuhannen aurinkopaneelin erää.

Puro järjestää aurinkosähköstä kiinnostuneille yleisötilaisuuden helmikuun lopulla Lappeenrannassa. Kiinnostuneiden on tehtävä lopullinen päätös aurinkopaneelien tilaamisesta maaliskuun lopussa, kun suunnitelmat ovat valmistuneet.