Entisen oluttehtaan johtajan rakkaus ei sammu – innostui Tornion uuden panimon suojelijaksi

Tornion uusi pienpanimohanke on saanut merkittävän tukijan. Lapin Kullan tehtaalla Torniossa vuosikymmeniä panimomestarina ja tehtaanjohtajana työskennellyt Leo Andelin on suojelijan nimityksestä mielissään. – Voi sanoa, että olen tässä mukana rakkaudesta olueen.

Kotimaa
Leo Andelin
Jarno Tiihonen / Yle

Lapin Kullan Tornion tehtaassa vuosikymmeniä työskennellyt Leo Andelin on ilahtunut oluttehtaan uudesta tulemisesta rajakaupunkiin. Varsinkin, kun uusi pienpanimo ryhtyy tekemään olutta Lapin Kullan entisissä tiloissa. Entinen panimomestari ja tehtaanjohtaja on lupautunut uuden Tornion panimon suojelijaksi.

– Se ei sido minua suuremmin, mutta olen mukana suurissa yritystapahtumissa ja valtakunnallisissa tapahtumissa. Koen positiivisena, että saan olla aloittavan yrityksen perustamisessa mukana, Andelin kertoo.

Ehkä mukaan resepteihin

On myös mahdollista, että Andelin lähtisi mukaan suunnittelemaan uuden panimon reseptejä.

– Siitä on käyty keskusteluja. Reseptit minulla on osittain paperilla, mutta kaikki on opittuna päässä. Riippuu siitä, minkälaisia tuotteita tehdään.

Minkälaista olutta panimomestari itse tekisi?

– Se on helposti ja kevyesti juotava. Se ei saa olla kovin raskas, mutta sen täytyy sopia suomalaiseen makuun ja suomalaiseen ruokaan.

Andelinin mielestä eri vuodenaikoina, esimerkiksi jouluna ja pääsiäisenä, pitäisi olla tarjolla erilaisia oluita.

– Eli katsotaan, mitä ruokapöydässä on, ja sen mukaan panimot toimittavat sopivat tuotteet.

Panimomestarin kaunis vaahtokukka

Andelin kertoo, että hänellä on aina kotona paria kolmea erimerkkistä olutta.

– Tälläkin hetkellä on tavallista lager-olutta ja porteria.

Andelin kuvaa oluesta nauttimisen koostuvan monista asioista.

olutta tuopissa
Jarno Tiihonen / Yle

– Se koostuu lasiin kaadettaessa siitä kauniista vaahtokukasta, joka syntyy. Se hivelee kaikilla tavoilla. Silmät nauttivat siitä. Suussa maistuu oma maku ja se ihana jälkimaku, joka on täydellinen hyvälle oluelle.

Uusi panimo voi pärjätä

Andelin uskoo, että hyvin hoidettuna Tornion uudella panimolla on mahdollisuus pärjätä.

– Uskon, että tuotteelle pyritään saamaan kunnon kate ja että se olisi myös laadullisesti kestävä. Kilpailuahan tässäkin tulee olemaan.

Andelin näkee oluen paluun mahdollistavan olutkaupungin imagon paluun Torniolle.

– On mahdollisuuksia tehdä se. Täytyy tietenkin ottaa huomioon se, että Sangenin politiikkana ei ole lähteä viemään jakelua pidemmälle.

Lapin Kullan kukan kitkeminen oli suuri pettymys

Andelinin aika oli varsinaista Lapin Kullan kulta-aikaa. 1960-luvun alussa tuotanto oli noin miljoona litraa vuodessa ja 90-luvun lopussa peräti 190 miljoonaa litraa.

Elokuussa 2010 tehty päätös sulkea Tornion panimo oli Andelinille suuri pettymys. Hän vertasi sitä Lapin Kullan kukan kitkemiseen juurineen syntymämaaperästään.

– Koin sen suureksi pettymykseksi. Siihen oli panostettu paljon ja torniolaiset olivat tehneet töitä sen eteen, että täällä olisi työllisyyttä, hän sanoo.