Perjantai-dokkari: Vaikeinta on olla oma itsensä

Hän tituleeraa itseään Suomen kuuluisimmaksi runoilijaksi. Kriitikot ylistävät. Media on polvillaan. Onko Miki Liukkonen kirjallisuuden ihmelapsi, rappiorunoilija vai mies, jolta on suunta vähän hukassa?

kulttuuri
Miki Liukkonen.
Miki Liukkonen on julistanut itsensä Suomen kuuluisimmaksi runoilijaksi. Hän on myös kirjoittanut itsensä sairaalakuntoon. Miehellä on maine rappiorunoilijana, mutta yltääkö julkisuuskuva pintaa syvemmälle.

Sängyn yläpuolelle on ripustettu paperi, jossa lukee "LAISKOTTELUVAPAA ALUE". Seiniä vasten kiipeää pinoittain kirjoja ja elokuvia.

Kimppu punavalkeita, kuihtuvia ja katkenneita neilikoita kituu kirjoituspöydällä. Vieressä seisoo tyhjä pullo Stolichnayaa ja London Dry Giniä.

Runoilija Miki Liukkonen ei halua katsoa silmiin.

– Heti, kun mä alan puhumaan, se mitä haen takaa, tulee vääristyneen linssin läpi. En koskaan pääse ihan sinne, mitä haen takaa. Muut ymmärtäisivät varmaan paljon paremmin, jos olisin hiljaa.

Apurahaa elämiseen

Miki on kuitenkin tehnyt kaikkea muuta kuin ollut hiljaa.

Julkisuudessa hänestä on maalautunut kuva rappiorunoilijana, joka kirjoittaa apurahahakemuksiin rahantarpeen perusteluksi "elämiseen" ja haukkuu kollegojaan huonoa proosaa kirjoittaviksi keskiluokkaisiksi kirjailijoiksi.

Mikistä tuli kirjailija puolivahingossa. Hän osallistui J. H. Erkon kirjoituskilpailuun vuonna 2009. Sen jälkeen hän on julkaissut kolme runoteosta Valkoisia runoja, Elisabet ja Raivon historia sekä yhden romaanin Lapset auringon alla.

Miki kirjoittaa itsensä uuvuksiin. Painaa 12-tuntisia päiviä. Ei lomia.

Välillä menee lujaa. Kirjoja on syntynyt umpihumalassa. On ollut syömishäiriötä ja päihdeongelmaa. Lapset auringon alla vei miehen sairaalaan.

– Liikaa kahvia, Miki selittää.

Yle Perjantai lähti Miki Liukkosen mukaan selvittämään, kuinka syvälle julkisuuskuva ulottuu.