Haukihippa alkaa, kun hälytin piippaa – ismete on täkykalastusta monella vavalla

Täkykalastajat alkavat olla tuttu näky pohjalaisjärvillä. Ruotsista rantautunut ismete on monivapakalastusta jäällä, kalastajalla riittää kiirettä valvoessaan etäällä toisistaan sijaitsevia pyydyksiä.

luonto
Kalastusopas Markus Sällinen esittelee ismete-metodilla kalastettua haukea.
Juha Kemppainen / Yle

Kalastusopas Markus Sällinen on kairannut ystävänsä kanssa keskipohjalaiselle haukijärvelle kymmenkunta reikää. Jokaiseen halkaisijaltaan 20 sentin reiän reunalle on asetettu telineisiinsä 120 senttiä pitkä virvelivapa hyrräkelalla.

Tämän tästä kaksikko pinkaisee juoksuun, kun vapaan kiinnitetty punainen huomiopallo ponnahtaa ylös hauen kiristäessä siimaa. Kalan nykäisystä ilmoittaa myös piipittävä elektroninen hälytin. Miehillä on kiire kokemaan pyydystä, koska he päästävät kalat takaisin järveen. Hauki ei saa nielaista koukkua liian syvälle, ettei se loukkaa itseään.

– Tässä kun tekee 50–100 metrin spurtteja, niin on tämä välillä aika kovaa hommaa, varsinkin jos hanki on syvä, naureskelee Sällinen.

Ruotsista rantautunut laji tunnetaan nimellä ismete.

Hauki iskee ahnaasti syöttiin

Koukkuun laitetut särkisyötit tuntuivat maistuvan hauille. Tunnin aikana kala iski neljästi koukkuun. Suurin vonkale oli 106 senttiä, arviolta noin 7-kiloinen hauki.

Sällisen kairaamat reiät olivat halkaisijaltaan 20 senttiä. Kun järven syvyys oli 130 senttiä, josta jääkannen paksuus noin 60 senttiä, yli metrisen hauen on jo vaikea kääntyä ylös reikään. Suunnitelmissa olikin hankkia halkaisijaltaan viisi senttiä isompi kaira.

– Ei ole vielä sellaista syöttikalaa ollut, mihin hauki ei olisi iskenyt.

Esimerkiksi pilkkijöillä lajin viehätys piilee usein siinä, että tuntee kädessään kalan napatessa pyydykseen.

Kalastusopas Markus Sallinen esittelee ismete-kalastusta järven jäällä.
Juha Kemppainen / Yle

Mikä monivapakalastuksessa kiehtoo?

– Tämä on semmoista kyttäämistä kun on useampi vapa, että kilahtikohan kello tuolla vai onko se kala tuolla. Tässä saa samalla testattua eri asioita, että kun laitetaan siika, ahven ja lahna vierekkäin syötiksi, niin mikä niistä se paras syötti. Tässä on hyvä testailla eri menetelmiä

Välineet esille ennen kalastuksen alkua

Catch & release- eli pyydystä ja päästä -kalastuksessa on tärkeää, että välineet ovat valmiina ennen kalastuksen aloittamista. Ismetessä tämä tarkoittaa sitä, että pihdit, sivuleikkurit ja pilkkireiän viereen laitettava vapautusmatto ovat käden ulottuvilla. Sällinen käyttää myös vedellä täytettyä ahkiota.

Perinteiset pilkkitaidotkin saattaa olla tarpeen, sillä särki on hyvä syöttikala ismetessä.

Vaikka lajiin syvemmälle hurahtanut saattaa hankkia laadukkaitakin hälyttymiä, alkuun pääsee huokeasti.

Sällinen käyttää vavassa hyrräkelaa, mielellään muovista. Siimana hänellä 0,40 millinen monofiili-siima. Siimassa on paino ja puolimetrinen peruke, jonka päässä kolmihaarakoukku, johon syöttikala kiinnitetään.

– Järkevän setin vapoja saa satasella. Siihen kun vielä pihdit, vapautusmatot ja muut viidelläkympillä, niin ollaan jo melkein ammattitason ismettaajia.

Luvat kuntoon ennen jäälle menoa

Koska ismetessä käytetään useita vapoja, kalastajalla on oltava kalastusalueen monivapalupa. Koska vavassa on kela, jolla voidaan kelata siimaa, se luokitellaan virvelikalastukseksi eli se ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin kuten esimerkiksi pilkkiminen.

Sällinen on asetellut päivän kalastusretkeen tarvittavat välineet keskelle kalastusaluetta, pyydykset ovat 50-100 metrin säteellä "tukikohdasta". Homma vaatikin tavallista pilkkijää huomattavasti isomman reviirin.

– Tappelua ei ole vielä tullut kuten joissain Ruotsin joilla. Jos jäälle tulee muitakin, niin kohteliaasti mennään omille alueille, ettei laiteta päällekkäin vapoja. Tänäänkin kun tultiin aamulla, niin oli toinen auto jonottomassa. Hän päätti lähteä toiselle järvelle kun huomasi, että täällä on muitakin. Viikonloppuisin näkee melkein joka järvellä nykyään ismettaajia.