Vexi Salmi on kerännyt jo yli 700 taideteosta – lähde virtuaaliselle näyttelykierrokselle sanoittajalegendan kanssa

Lappeenrannan taidemuseolla on esillä sanoittajan ja musiikin monitoimimiehen Vexi Salmen sekä hänen vaimonsa Katri Wanner-Salmen keräämiä teoksia. Vuosien varrella Salmi on kerännyt noin 700 taideteosta, joista Lappeenrannassa on nyt esillä yli 60 teosta 44 taiteilijalta. Näyttelyssä on nähtävillä maalauksia, grafiikkaa, piirroksia, veistoksia sekä video.

kulttuuri
Taistelevat hanhet, Kari Cavén 2009.
Taistelevat hanhet, Kari Cavén 2009.Jenni Mehtonen/Yle
Vexi Salmi Lappeenrannan taidemuseossa.
Vexi Salmi kertoo audiolla näyttelyn teoksista. Voit selata teoksia siinä järjestyksessä, kun ne tulevat näyttelyssä eteen.

Salmi vaimoineen on testamentannut kaikki omistamansa taideteokset Hämeenlinnan taidemuseolle.

– Hämeenlinna on synnynkaupunkini ja se, että yleensä kiinnostuin taiteesta, johtui silloisesta Hämeenlinnan taidemuseon johtajasta Taisto Ahtolasta, Salmi kertoo.

Päätin vakaasti, että tämän jälkeen en koskaan lainaa, vaan ostan kaiken ja teen töitä niin paljon, että saan ostettua.

Vexi Salmi

Kiinnostusta kaikenlaiseen keräilyyn hänellä on ollut jo pienestä pitäen.

– Olen kerännyt koko elämäni kaikkea. Pikkupoikana ensin postimerkkejä ja tulitikkuetikettejä, joiden kokoelma karttuu edelleen – niitä on noin 100 000 erilaista ympäri maailman.

Salmen keräilyn kohteena ovat myös kirjat. Kirjastosta hän kertoo lainanneensa kirjan vain kerran, noin 10-vuotiaana. Tuo teos oli Väinö Riikkilän kirjoittama Pertsa ja Kilu.

– Kun tuli palautuspäivä, minulle tuli kauhean paha mieli, että jouduin luopumaan siitä hienosta kirjasta. Päätin vakaasti, että tämän jälkeen en koskaan lainaa, vaan ostan kaiken ja teen töitä niin paljon, että saan ostettua, Salmi valottaa keräilyharrastuksensa taustoja.

Kirjoja on tähän mennessä kertynyt noin 10 000, joista suurin osa on taidekirjoja.

– Myös taidekirjat menevät Hämeenlinnan taidemuseoon ja toivon, että ne ovat testamentin perusteella kaikkien taideopiskelijoiden saatavilla ja luettavissa.

Kotona on naulanlyöntikielto

Rahat teoksiin ovat tulleet Vexi Salmen säveltämien kappaleiden teostomaksuista. Sanoittajalahjakkuus kertoo käyvänsä yhä usein taidegallerioissa sekä -museoissa.

Taulut vievät minut, ne pakottavat ostamaan.

Vexi Salmi

– Taulut vievät minut, ne pakottavat ostamaan. Usein olen päättänyt, että nyt en osta mitään, koska rahaa ei voi suunnattomasti kuluttaa. Mutta kun pysähdyn jonkun työn eteen, olen siinä pitempään ja palaan sinne vähän ajan kuluttua ja vaikka kuinka selittäisin itselleni, että nyt et osta, niin toinen aivopuoliskoni jo miettii, mistä teen rahat.

Sen lisäksi, että teokset miellyttävät silmää, Salmella on taideteoksille vain yksi vaatimus:

– Teokset alkavat 1900-luvun alun modernismista, mikä on nykytaiteen juuret sekä nykytaide, ei mitään muuta.

Vexi Salmella ja hänen vaimollaan on teoksia heidän kotinsa seinällä, mutta myös ne on testamentattu Hämeenlinnan taidemuseolle.

– Emme ole vaihtaneet niitä pitkiin aikoihin, koska minulla on naulanlyöntikielto, jos löisi nauloja seinään ja jatkuvasti niitä vaihtelisi, niin pitäisi paikkailla ja maalata seiniä, Salmi sanoo.

Nykyään Salmi kertoo ostavansa noin 15 taideteosta vuodessa. Musiikin saralla hän kertoo kirjoittavansa välillä lauluja omaksi ilokseen. Työn alla on myös muistelmat, joita on jo muutama liuska valmiina.

Keräilyn vimma -teoksia Vexi Salmen taidekokoelmasta ja Kotka Ohoy! -teoksia Olavi Heinon taidekokoelmasta Lappeenrannan taidemuseossa 6.2.-22.5.2016.