1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Amerikkalaishävittäjät harjoittelevat ensi kertaa Suomen maaperältä – kansanedustajille lisätietoa ensi viikolla

Toukokuun harjoitus perustuu pari vuotta sitten Naton huippukokouksessa hyväksyttyyn sopimukseen pidemmälle viedystä yhteistyöstä joidenkin kumppanuusmaiden kanssa.

politiikka
Sotilaita ja hävittäjiä
NOS

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva ei ole yllättynyt kevään uudentyyppisestä lentoharjoituksesta amerikkalaisten kanssa. Kahden viikon harjoitus on laatuaan ensimmäinen, mutta perustuu Kanervan mielestä Naton kanssa solmittuihin kumppanuussopimuksiin.

Yle Uutiset kertoi maanantaina Suomen ilmavoimien yhteisharjoituksesta amerikkalaishävittäjien kanssa Rissalassa toukokuussa. Puolustusvoimat kertoo tiistaina verkkosivuillaan, että Yhdysvaltain Oregonin kansalliskaartin Boeing F-15C- hävittäjäosasto tekee laivuevierailun Karjalan lennoston hävittäjälentolaivue 31:een 9.-20. toukokuuta. Amerikkalaisten hävittäjälaivueessa on mukana 6-8 hävittäjää.

Suomen osalta päätös Rissalan harjoituksesta on tehty tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnassa viime vuoden puolella.

Kanervan mukaan vastaavantyyppistä, Suomen maaperään tukeutuvaa harjoitusta ei ole tehty aiemmin.

– Lentoharjoituksia on ollut Suomen ilmatilassa, mutta tämä on ensimmäinen kerta kun hävittäjien harjoitustoimintaa toteutetaan suomalaisista tukikohdista käsin.

Toukokuun harjoitus perustuu pari vuotta sitten Naton huippukokouksessa hyväksyttyyn sopimukseen pidemmälle viedystä yhteistyöstä joidenkin kumppanuusmaiden kanssa. Pidemmälle viedyssä kumppanuudessa ovat Suomen lisäksi mukana Ruotsi, Jordania Australia ja Georgia.

– Olemme mukana tässä kumppanuudessa ja nopean toiminnan joukoissa. Mitä merkitystä sillä olisi, jos sitä ei yritettäisi harjoitella arkipäivässä.

Kanervan mielestä harjoitus kertoo amerikkalaisten kiinnostuksesta Euroopan suuntaan.

– Taustalla on Venäjän lisääntynyt aktiviteetti. Amerikkalaiset ovat satsanneet sotillaallista mielenkiintoa Eurooppaan. Tämä on tälläistä sotilaallista dialogia – kun toinen lisää, niin toinenkin lisää.

Puolustusvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Seppo Kääriäinen kertoi Ylelle yllättyneensä lentoharjoitusuutisesta. Kääriäinen sai kuulla asiasta uutisista ennen tämänpäiväistä puolustusvaliokunnan kokousta. Kanerva ei lähde arvostelemaan tiedonkulkua eduskunnalle.

– On hyvä, että tämä tulee meille asti nyt. Aiemmin eduskuntaa on informoitu pikemminkin jälkikäteen kuin etukäteen.

Puolustusvaliokunta saa ensi viikolla lisätietoa lähivuosien kansainvälisistä harjoituksista.

Lue seuraavaksi