Ulvilan surman ex-tutkinnanjohtaja Juha Joutsenlahti: "Tapaus muutti elämäni"

Komisario Juha Joutsenlahti todettiin viime vuonna hovioikeudessa syyttömäksi virkarikosepäilyihin, jotka liittyivät Ulvilan surman tutkinnan aikana järjestettyyn tunnistamistilaisuuteen. Korkein oikeus päätti maanantaina, että se ei ota asiaa käsittelyyn.

Kotimaa
Komisario Juha Joutsenlahti
Antti Laakso / Yle

Ulvilan surman entinen tutkinnanjohtaja, komisario Juha Joutsenlahti kertoo olevansa huojentunut korkeimman oikeuden maanantaisesta ilmoituksesta.

Korkein oikeus ei ottanut käsittelyyn hovioikeuden antamaa vapauttavaa tuomiota, jonka Joutsenlahti oli saanut surmatutkintaa koskevista virkarikossyytteistä. Syytteet koskivat tunnistamistilaisuutta, jonka seurauksena porilainen näyttelijä joutui epäillyksi teosta.

"Oikeuden puolesta"

Joutsenlahti sanoo, että Ulvilan surma muutti hänen elämäänsä merkittävästi.

– Olen seissyt koko ajan arvojeni ja käsitysteni takana ja uskaltanut uhmata auktoriteetteja. En ole lähtenyt muuttamaan kantaani. Tämä on ollut kasvattava muutos elämässä, eikä voi sanoa, että tämä olisi pelkästään negatiivinen asia, Joutsenlahti sanoo.

En ole katkera, sillä katkeruus syö rotan lailla.

Komisario Juha Joutsenlahti

Komisario Joutsenlahti oli Ulvilan surmatutkinnan aikana sitä mieltä, että Anneli Auer ei syyllistynyt miehensä murhaan. Auer tuomittiin käräjäoikeudessa, mutta hovioikeus vapautti hänet murhasyytteistä.

– Olen aina tapellut oikeuden puolesta. Sitä minun ei tarvitse katua. Lähipiiri ja todelliset kaverit ovat tukeneet minua tämän tutkinnan aikana, Joutsenlahti sanoo.

Ura sai uuden suunnan

Joutsenlahti itse oli uraputkessa ja kovassa nousukiidossa ennen Ulvilan surmaa ja siitä seurannutta julkisuusmyllytystä. Joutsenlahti joutui tutkinnan aikana välillä pidätetyksi virastaan.

Olen aina tapellut oikeuden puolesta. Sitä minun ei tarvitse katua.

Komisario Juha Joutsenlahti

Tällä hetkellä Juha Joutsenlahti työskentelee poliisin lupapuolella. Hän arvioi, että hänen tutkintansa aikana poliisilaitoksen väki jakautui kahtia. Osa tuki häntä ja osa ei.

– En ole katkera, sillä katkeruus syö rotan lailla. On vaikea sanoa, missä olisin ilman Ulvilan surmaa. Monesti asioissa on myös johdatusta. Virasta pidätettynä huomasin, että pääsin irti työkuvioista, mikä teki ihan hyvää. Rikosmaailmaan uppoutui ja arki oli rajua, Joutsenlahti sanoo.

Joutsenlahti toivoo, että Ulvilan surman tekijä saadaan vielä selville. Surma tapahtui loppuvuonna 2006. Poliisi on aiemmin kertonut, että tapausta ei aiota ottaa uudelleen käsittelyyn, ellei merkittävää uutta näyttöä tule esiin.