1. yle.fi
  2. Uutiset

Energiaviraston ylijohtaja: Sähkönsiirron investoinnit ovat vasta alussa

Sähköverkkojen suojaaminen muun muassa myrskytuhoilta voi vielä nostaa siirtohintoja.

talous
Simo Nurmi
Energiaviraston ylijohtaja Simo NurmiYle

Sähkön siirtohinnoitteluun voi olla luvassa lisää korotuksia. Energiavirastossa arvioidaan, että merkittävimmät sähköverkkojen parannustyöt ovat pääosassa maata vasta edessä.

– Jos ajatellaan koko valtakuntaa, niin investoinnit ovat vasta alussa. Tässä on vielä toistakymmentä vuotta siirtymäaikaa toteuttaa nämä tarvittavat toimenpiteet, ja lähtökohta on se, että investoinnit jakautuvat sangen tasaisesti tälle ajalle, sanoi Energiaviraston ylijohtaja Simo Nurmi Ylen tv-uutisten haastattelussa.

Sähköverkkoyhtiöiltä edellytetään huoltovarmuuden parantamista, mikä käytännössä usein tarkoittaa sähköjohtojen maakaapelointia. Energiaviraston ylijohtajan mukaan yhtiöiden lähtökohdat tässä parannustyössä eroavat merkittävästi toisistaan.

Verkkoyhtiö Caruna on ollut viime päivinä vilkkaan keskustelun keskipisteenä, kun yhtiö ilmoitti merkittävistä hinnankorotuksista. Sähköverkkoyhtiöiden alueellisen monopoliaseman vuoksi sähkön siirtohinnoittelua valvoo Energiavirasto, mutta tarkastelu toteutetaan neljän vuoden jaksoissa.

Tarkastelujaksoa on nyt kritisoitu liian pitkäksi, mutta Nurmi pitää sitä perusteltuna.

– Lähtökohtana on se, että liiketoiminta on pitkäjänteistä, siihen sitoutuu merkittäviä pääomia ja tällä valvontajaksolla on tarkoitus mahdollistaa esimerkiksi investointien järkevä ajoittaminen ja sitä kautta tuoda vakautta siirtohinnoitteluun, Nurmi toteaa.

Lue seuraavaksi