Vedenpuhdistuskaan ei auta – kemikaaleja päätyy juomaveteen

Asiantuntijat ovat selvittäneet usean vuoden ajan Kokemäenjoen vesistöön päätyviä vieraita aineita ja niiden kulkeutumista ihmisten juomaveteen. Alustavien tutkimustulosten perusteella esimerkiksi lääkeainepitoisuuksista ei ole merkittävää haittaa vettä käyttäville ihmisille.

Kotimaa
Kokemäenjoki  tulvii Porin Kirjurinluoroon.
Jari Pelkonen / Yle

Vesistöihin päätyy ihmisen toiminnan seurauksena runsaasti erilaisia mikrobeja ja kemikaaleja, kuten lääkeaineita. Niistä ei kuitenkaan ole veden käyttäjille merkittäviä terveyshaittoja ainakaan Kokemäenjoen osalta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Suomen ympäristökeskuksen ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen monivuotisen tutkimuksen tavoitteena on ollut selvittää Kokemäenjoen vesistön vierasainepitoisuuksia ja sitä, miten paljon jäämiä päätyy vedenottamoiden kautta juomaveteen Turun seudulle.

– Raakavedessä on mikrobeja ja kemikaaleja. Mikrobit puhdistuvat tekopohjavesiprosessin aikana erittäin hyvin, mutta kemikaaleista osa päätyy juomaveteen, johtava tutkija Ilkka Miettinen THL:ltä kertoo.

Alustava näkemys on, että pitoisuudet ovat alhaisia eikä niistä voi aiheutua ihmisille terveyshaittaa.

Johtava tutkija Ilkka Miettinen

Ei terveyshaittaa

Miettisen mukaan tutkimuksen viimeinen vaihe on vielä kesken. Vuoden 2016 aikana tutkitaan, mitä vaikutuksia juomaveteen päätyneillä aineilla on veden käyttäjille. Johtava tutkija Miettinen arvioi, että veden käyttäjät voivat olla huoletta.

– Alustava näkemys on, että pitoisuudet ovat alhaisia eikä niistä voi aiheutua ihmisille terveyshaittaa, Miettinen sanoo.

Tutkija Ilkka Miettisen mukaan tutkimuksen suurin yllätys on ollut, että mikrobit ja kemialliset aineet kulkeutuvat vesistössä pitkiäkin matkoja laimentumatta. Toisaalta merkittävä löytö oli, että tekopohjaveden tuotannossa pystytään parantamaan vedenlaatua merkittävästi.