Video: Suksi kuin olympiavoittaja – huippuhiihtäjän tekniikkavinkit taviksille

Kuokka, katse ja varvas ovat osa hiihtäjä Sami Jauhojärven hiihtotekniikan niksivalikoimaa. Olympiavoittaja paljastaa keinonsa, joilla sunnuntaihiihtäjäkin saa suksensa luistamaan.

urheilu
Hiihtäjä Sami Jauhojärvi

Jos suksi ei luista tai lipsuu liiankin kanssa, kannattaa kuunnella ammattilaisen vinkit ladulle. Lahteen pari vuotta sitten muuttanut olympiakultamitalisti Sami Jauhojärvi paljastaa pyynnöstä hiihtotekniikkansa salat.

Jauhojärven mukaan kaksi seikkaa ovat hiihdossa ylitse muiden. Jos niitä ei hallitse, ei tule mitään. Ne ovat oman kehon hallinta ja tasapaino.

Ylämäkitekniikka kuntoon

Sami Jauhojärvi neuvoo aloittamaan hiihdon ylämäen tekniikan niin sanotulla kuokka-harjoittelulla. Siinä toinen suksi ja kummatkin sauvat osuvat maahan yhtä aikaa. Työntö tulee joka toisella liulla.

Nilkan kehräsluun, lonkan ja olkapään on oltava suorassa linjassa keskenään. Eteenpäin kumartuessa tai taaksepäin nojatessa olkapää ei pysy samassa linjassa muiden kanssa.

Älä sementoi polviasi, sillä niiden pitää joustaa.

Muista katse!

Katse pitää ylävartalon oikeassa asennossa. Mitä jyrkempi ylämäki, nosta katse sitä kauemmaksi. Kun suksit tasaisella alustalla, katso lähelle.

Treenaa potkua sauvat selän takana

Vapaa hiihtotyyli puolestaan on Jauhojärven mukaan ennen kaikkea painon siirtoa jalalta toiselle. Hiihdon potkun harjoittelu tehostuu pitämällä sauvoja kaksin käsin selän takana.

Potkun lopussa varpailla annetaan sukselle vielä vähän lisää vauhtia.