Koe uusi yle.fi

Toinen kateissa olleista löytyi kuolleena – Saksan junaturmassa nyt kymmenen kuolonuhria

Loukkaantuneiden määräksi kerrotaan nyt 90. Heistä 18:lla on vakavia vammoja. Yksi ihminen on kateissa.

Ulkomaat
Pelastustyöntekijöitä onnettomuuspaikalla Bad Aiblingissa.
Pelastustyöntekijöitä onnettomuuspaikalla Bad Aiblingissa.Sven Hoppe / AFP

Saksassa Baijerissa sattuneessa junaturmassa kuolleiden määrä on noussut kymmeneen. Kymmenes vainaja on toinen kahdesta ihmisestä, joiden kerrottiin aiemmin olevan yhä kateissa ja luultavasti sisällä junassa. Toista ei ole löydetty.

Hoidettavina on 90 loukkaantunutta. Heistä 18 vammat ovat yhä vakavia. Molemmat veturinkuljettajat ovat kuolonuhrien joukossa.

Junissa oli yhteensä noin 150 ihmistä.

Turmapaikka oli auttajille vaikea

Kaksi lähiliikenteen junaa törmäsi toisiinsa Bad Aiblingissä aamulla puoli seitsemän jälkeen paikallista aikaa. Toinen junista suistui törmäyksen voimasta raiteilta.

Turmapaikka on noin 60 kilometrin päässä Münchenistä Holzkirchenin ja Rosenheimin välisellä yksiraiteisella rataosuudella. Pelastustöihin riensi noin 700 ihmistä. Lisäapua saatiin Itävallan puolelta.

Baijerin Punaisen Ristin pelastustöitä johtaneen Harald Moserin mukaan joen ja metsän välinen turmapaikka oli erittäin vaikea, mutta auttajia suosi sää, joka oli helmikuuksi poikkeuksellisen lämmin ja myös sateeton. Eduksi oli myös, että auttajat olivat tavoitettavissa kotoaan, koska oli varhainen aamu.

Junien ei olisi pitänyt olla samalla radalla

Turman syy on epäselvä. Kaarteen vuoksi kuljettajat eivät luultavasti nähneet toistensa junia, sanoo Saksan liikenneministeri Alexander Dobrindt. Junilla oli vauhtia yli sata kilometriä tunnissa.

Teknisten turvajärjestelyjen olisi kuulunut estää kahden vastakkaisesta suunnasta tulleen junan pääsy samalle raiteelle, ja viime kädessä automaattisen jarrutusjärjestelmän olisi pitänyt pysäyttää junat. Järjestelmä otettiin käyttöön vuoden 2011 junaturman vuoksi. Tuolloin veturinkuljettaja ajoi läpi kaksista pysähtymistä edellyttäneistä punaisista valoista.

Dobrindt ja Baijerin sisäministeri Joachim Hermann painottivat iltapäivän tiedotustilaisuudessa, että syystä tehdään perusteellinen tutkinta eikä arvailemaan kannata ryhtyä.

Viime hetkien tapahtumat tallentaneiden niin sanottujen mustien laatikoiden toivotaan auttavan tutkimuksessa. Kaksi laatikkoa on jo löydetty ja kolmatta etsitään.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, Yle Uutiset