Satoja kilometrejä kadonneita roomalaisteitä löytyi laserkuvista

Pohjois-Englantiin johtaneet roomalaisjoukkojen tiet olivat leveitä ja korkeita, mutta pari vuosituhatta on ehtinyt kuluttaa ne maastosta. Jäljille on päästy viranomaisten kartoitustyön sivutuotteena.

Ulkomaat
Vihertävä maastokuva, jossa näkyy koholla roomalaislaikaisten rakennusten jälkiä.
Hadrianuksen muurin tuntumassa Skotlannin rajalla sijaitseva Vindolandan roomalaislinnoitus näkyy laserkuvissa selvästi. Britannian ympäristövirasto

Laserlaitteet, joilla Britannian ympäristövirasto on pian 20 vuoden ajan kartoittanut muun muassa tulville alttiita alueita ja eroosion vaikutuksia rantalinjoihin, ovat paljastaneet myös kulttuurihistoriallisia muistoja Britannian maastosta.

Lidariksi kutsutun laserin avulla saadut kuvat ovat vapaasti nähtävissä internetissä (siirryt toiseen palveluun), joten jotkut ovat hyödyntäneet niitä metsien hoidossa, toiset virtuaalimaailmojen rakentelussa.

Monet nykyiset tiet noudattavat edelleen roomalaisvallan aikaisia linjauksia, mutta osa on kadonnut kauan sitten ihmisten muistista. Arkeologit ovat nyt löytäneet niitä laserkuvista.

Perheriita johti roomalaismiehitykseen

Roomalaiset valtasivat suuren osan Pohjois-Englannista vuonna 43. Hallitsemaan kuitenkin jätettiin roomalaisille myötämielinen briganttien kelttiheimo. Sopupeli loppui neljännesvuosisata myöhemmin briganttikuningattaren ja hänen puolisonsa riitoihin.

Ratkaisuksi ei riittänyt sanasota, vaan avuksi otettiin aseet. Rooma ei katsonut hyvällä kapinaa, jonka takia Rooman liittolainen kuningatar Cartimandua joutui pakenemaan.

Keisari Vespasianus komensi Britannian kuvernööriä nujertamaan kapinan. Jotta joukot saatiin marssitettua pohjoiseen, tarvittiin uusia teitä linnoitusten ja siirtokuntien välille.

Ilmakuvista vaikea nähdä...

Yksi roomalaisten valtaansa ottamista alueista oli nykyinen Lincolnshiren kreivikunta. Sen roomalaisia teitä miltei puoli vuosisataa tutkinut David Ratledge löysi Lidarin kuvista 17 kilometriä unohduksiin jäänyttä marssireittiä.

Hän totesi roomalaisten oivaltaneet parhaan mahdollisen aikaa säästävän reitin hankalassa maastossa Ribchesterista Lancasteriin.

– Aiemmin meillä oli käytössä pelkästään ilmakuvia, joista tiet pystyy näkemään vain kuivuuden jälkeen. Meillä ei sellaista täällä juuri ole, Ratledge kommentoi Pohjois-Englannin säätä.

...laserkuvissa ilmiselvää

Roomalaisten tiet eivät olleet mitään polkuja, vaan tyypillisesti 5–7 metriä leveitä ja keskeltä puoli metriä koholla. Lähes kahdessa tuhannessa vuodessa ne ovat kuitenkin ehtineet kulua miltei näkymättömiin.

Lidarin kuvista ne yhä löytyvät käden käänteessä, kun tajuaa merkit, joita pitää etsiä, Ratledge sanoo.

Lincolnshiren lisäksi teitä on tällä uudella keinolla paikallistettu Cumbrian ja Northumberlandin kreivikunnista. Roomalaiset tekivät jäljlle päässeiden tutkijoiden työn sikäli helpoksi, että he vetivät tiensä viivasuoraan, missä se vain oli mahdollista.

Lidarista ja tielöydöistä löydöistä kerrotaan Britannian hallituksen verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun).