Koe uusi yle.fi

Zimbabwe pyytää apua: 1,4 miljardia ruokatarvikkeisiin

Poikkeuksellinen kuivuus koettelee eteläisen Afrikan maita.

Ulkomaat
Mies lukee paikallislehdestä Zimbabwen presidentistä, joka julisti maataloustilanteen kansalliseksi katastrofiksi.
Mies lukee paikallislehdestä Zimbabwen presidentistä, joka julisti maataloustilanteen kansalliseksi katastrofiksi. Aaron Ufumeli / EPA

Zimbabwe tarvitsee noin 1,4 miljardia euroa apurahaa selvitäkseen ruokavajeesta, jonka poikkeuksellinen kuivuus on aiheuttanut. Maan varapresidentti Emmerson Mnangagwa kertoi tiistaina, että apua tarvitaan ruokatarvikkeiden maksamiseen.

– Vetoan yksityissektorille ja zimbabwelaisille, mukaan luettuna diasporassa eläville – tukekaa hätäohjelmaamme, Mnangagwa sanoi.

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe julisti pari päivää sitten hätätilan useille maaseudun alueille. Noin kolme miljoonaa ihmistä on Zimbabwessa ruoka-avun tarpeessa.

Poikkeuksellinen kuivuus koettelee tällä hetkellä Pohjois-, Itä- ja Etelä-Afrikkaa. Kuivuus on todennäköisesti suurimmalta osaltaan seurausta el Nino -sääilmiöstä, joka ilmastotutkijoiden mukaan on tänä talvena voimakkain, mitä koskaan on mitattu.

Zimbabwessa tilanne on jo todella paha. Normaalisti lokakuusta tammikuun loppuun Zimbabwen viljavassa eteläosassa sataa noin 300 milliä, mutta kuluvan vuoden aikana sadetta on saatu vain kymmenen milliä.

Maalla ei ole varaa ostaa tarpeeksi ruokatarvikkeita ulkomailta. Zimbabwen talous kutistui vuosien 1999 ja 2008 välillä melkein 50 prosenttia.

Lähteet: Reuters