Syöpäjärjestöjen ylilääkäri: Ainakin joka kolmas potilaistani harkitsee myös vaihtoehtohoitoja

Syöpäjärjestöjen mukaan vaihtoehtohoitojen käyttäminen koululääketieteen rinnalla ei ole ongelmatonta: luontaistuotteet tai vitamiinit voivat esimerkiksi muuttaa syöpälääkkeiden vaikutuksia. Niiden käyttöä virallisen hoidon ohella harkitsee ainakin joka kolmas potilaistani, arvioi Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Riikka Huovinen.

Kotimaa
Potilas saa hoitoa OYS:n naisten syöpätaution poliklinikalla.
YLE

On hyvin harvinaista, että henkilö kieltäytyy kokonaan koululääketieteen syöpähoidoista, toteaa Syöpäjärjestöjen ylilääkäri ja 80-luvun lopulta asti Turun yliopistollisen keskussairaalan syöpäklinikan erikoislääkärinä työskennellyt Riikka Huovinen.

– Itselläni tällaisia tulee vastaan ehkä kerran tai kaksi vuodessa, kertoo eniten rintasyöpäpotilaita hoitava Huovinen.

Tällöin kyse on yleensä henkilöstä, joka on jo ennen syöpään sairastumista omaksunut elintavan, jossa vierastetaan lääkkeitä.

Joka kolmas ainakin harkitsee

Tyypillisempää on harkita vaihtoehtohoitoja perinteisen koululääketieteen rinnalle. Viime aikoina kysymyksiä on herättänyt erityisesti pakuritee, ja monien vuosien ajan puolestaan männynhavu-uute.

– Omien kokemusteni mukaan arvioisin, että ainakin joka kolmas potilaistani harkitsee jotakin vaihtoehto- tai luontaishoitoa siinä vaiheessa, kun syöpä todetaan. Suurin osa varmaan kokeileekin, mutta se jää usein aika lyhytaikaiseksi innostukseksi.

Toisen kerran vaihtoehtohoidoista kysellään enemmän, kun syöpähoidot ovat päättyneet ja siirrytään seurantavaiheeseen. Huovisen mukaan osa alkaa miettiä, mitä oman terveydentilan hyväksi voi tehdä.

Hän kertoo, että vaihtoehtohoidoista aktiivisesti kyseleviä on suhteellisen vähän. Asiasta ei aina haluta kertoa suoraan: tieto tulee jälkikäteen tai esimerkiksi hoitajien kautta.

Tutkimattomia yhteisvaikutuksia

Vaihtoehtohoitojen käyttäminen yhtä aikaa virallisten syöpähoitojen kanssa ei ole Huovisen mukaan ongelmatonta. Niistä tulisi aina kertoa lääkärille.

– Solunsalpaajahoitojen ja biologisten syöpälääkehoitojen aikana ei suositella mitään ylimääräisiä hivenaineita, vitamiineja tai luontaistuotteita.

– Niillä voi olla yhteisvaikutuksia, mitä ei ole tutkittu. Luuston kannalta kalsiumia ja D-vitamiinia voi yleensä ottaa. Nämä asiat käydään kuitenkin jokaisen potilaan kanssa tapauskohtaisesti läpi, Huovinen painottaa.

Syöpäjärjestöjen verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun)todetaan muun muassa, että sinänsä turvallisetkin luontaistuotteet tai vitamiinit voivat muuttaa hoidossa käytettävien syöpälääkkeiden vaikutuksia tai voimistaa lääkkeiden haittavaikutuksia.

Huovinen toteaa, että Syöpäyhdistys neuvoo hoidoissa yleisellä tasolla eikä voi puuttua potilaan omiin päätöksiin.

– Haluamme kuitenkin korostaa luottamusta julkiseen terveydenhuoltoon, joka on Suomessa tutkitusti korkeatasoista. Syöpähoito tuottaa hyviä tuloksia. Syöpätutkimuksiin ja hoitoon hakeutumista ei tulisi ainakaan lykätä vaihtoehtohoitokokeilujen takia, Huovinen sanoo.