Koe uusi yle.fi

Helsingin varhaiskasvatuslautakunta tyrmäsi päivähoitomaksun korotuksen

Jos hallituksen esitys päivähoitomaksujen korotuksista toteutuu, enimmäismaksu nousee elokuun alusta 290 eurosta 354 euroon kuukaudessa.

politiikka
Emma Kari
Emma KariYle

Opetusministeriön valmisteleva työryhmä on pyytänyt lausuntoja eri alueilta koskien päivähoitomaksujen korotuksia. Helsingin varhaiskasvatuslautakunta suhtautuu korotuksiin kriittisesti, sanoo sen puheenjohtaja Emma Kari (vihr.).

– Korotukset olisivat kohtuuttomia aivan tavallisten perheiden kohdalla. Esimerkiksi Helsingissä, jossa asumiskustannukset lisäksi ovat hyvin korkeat, jopa joka neljäs perhe kuuluisi tähän luokkaan, Kari arvostelee.

Jos hallituksen esitys päivähoitomaksujen korotuksista toteutuu, enimmäismaksu nousee elokuun alusta 290 eurosta 354 euroon kuukaudessa.

– Korotukset osuisivat vielä kaiken lisäksi samaan ajankohtaan ryhmäkokojen suurentamisen kanssa. Kun varhaiskasvatuksen laatu ryhmäkokojen kasvattamisen seurauksena heikkenee, hinta nousee, Kari ihmettelee.

Kari toivoo opetusministeriön ottavan esityksessään pyytämänsä lausunnot huomioon.

– Alkuperäisessä toimeksiannossa oli mukana täysin uusi, ylin maksuluokka, jossa korotukset kohdistuisivat vain todella kovatuloisiin perheisiin, joilla on oikeasti varaa maksaa. On hyvä kysymys, minne se on nyt unohtunut, Kari pohtii.

– Sen sijaan yksinhuoltajaperheiden kohdalta esitys on hyvä ja siinä on hyvää se, että myös nollamaksuluokka säilyy, hän sanoo.

Helsinki on vastustanut kaikkia hallituksen esittämiä varhaiskasvatuksen heikennyksiä. Helsingissä on jo aiemmin päätetty, ettei lasten ryhmäkokoja kasvateta eikä lasten varhaiskasvatusoikeuksia rajoiteta.

– Helsinki voi tietenkin omalla päätöksellään säilyttää kuntalaisten päivähoitomaksut kohtuullisina. Kaikissa kunnissa tämä ei ole mahdollista, joten meillä on syytä olla huolissamme lasten palveluiden eriarvoistumisesta kuntien välillä, Kari muistuttaa.

Kari uskoo, että päivähoitomaksuasian eteenpäin saamisen tiukka aikataulu on myös ongelmallista kuntien kannalta.

– Uudet maksut astuisivat voimaan jo elokuun alussa, Kari muistuttaa.