Finnair valmistautunut hiihtolomakauteen vähentämällä lentoja – "50 lentoa otettu pois"

Finnairin myyntijohtaja vakuuttaa, että suomalaiset pääsevät nauttimaan hiihtolomistaan suunnitelluilla tavoilla. Finnair on vähentänyt lentojaan hiihtolomakaudella välttääkseen lisäperuutuksia. Finnair on perunut lähiaikoina runsaasti kotimaan lentoja useilta eri reiteiltä sairauspoissaolojen takia.

Kotimaa
 Maunu Visuri ja Mikko Turtiainen
Norran toimitusjohtaja Maunu Visuri ja Finnairin myyntijohtaja Mikko Turtiainen.Yle

Norran toimitusjohtaja Maunu Visuri pahoitteli tiistain A-studiossa peruutuksia.

– Tammikuu oli erittäin haastava ja peruutukset johtuivat lentäjävajeesta. Flunssa-aalto on ollut eritysen paha. Lentäjien keskuudessa oli 257 sairaspoissaolopäivää tammikuun aikana, eli poikkeuksellisen paljon. Varaudumme hyvin flunssakauteen, mutta nyt tänä vuonna se on ollut poikkeuksellisen raju, kertoo Visuri.

Finnair on perunut runsaasti kotimaan lentoja useilta eri reiteiltä sairauspoissaolojen takia viime viikkoina. Pääosan Finnairin kotimaan lentoliikenteestä operoi Norra eli entinen Flybe. Finnair on sen pääomistaja.

"Tietenkin jokainen peruutus harmittaa"

Norran työntekijäpuoli on kertonut, että lentäjiä sekä matkustamohenkilökuntaa on liian vähän ja työntekijät ovat jaksamisensa äärirajoilla.

– Meillä on käyty tästä asiasta keskustelua talon sisällä ja sinne se kuuluukin. Eli käydään yhdessä yhdistysten kanssa keskustelua ja sovitaan, miten töitä tehdään. Tammikuusta ei voi mitään muuta sanoa, kuin että huonosti meni, ihmisiä oli liian vähän töissä ja tuli peruutuksia, toteaa Visuri.

Norralta on lähtenyt lentäjiä myös Finnairille, eikä syksyn aikana tehdyistä rekrytoinneista ollut apua tammikuun lentäjävajeeseen. Finnairin myyntijohtaja Mikko Turtiainen kertoo, että rekrytoinneilla pyritään jatkuvasti paikkaamaan henkilöstövajetta.

– Olemme parhaillaan rekrytoimassa lentäjiä ja matkustamohenkilöstöä. Peruutukset ovat aina ikäviä asioita. Jos katsoo vuoden alusta, niin meillä on ollut noin 75 peruutusta kotimaan lennoissa. Ja jos katsoo kokonaisuutta, niin meillä on 1 500 lentoa kotimaassa kuukausittain. Tietenkin jokainen peruutus harmittaa ja siihen tietenkin pyrimme löytämään aina ratkaisun, Turtiainen kertoo.

Hiihtolomat pyritty turvaamaan

Finnair ja Norra ovat valmistautuneet hiihtolomakauteen vähentämällä lentoja.

– Olemme tehneet yhdessä Finnairin kanssa suunnitelman ja käyneet etukäteen lennot läpi. Sieltä on noin 50 lentoa otettu pois. Tällä halutaan etukäteen varmistaa, ettei viime hetken peruutuksia tulisi, sanoo Visuri.

– Meidän brändi ja peruskivi ovat luotettavuus ja täsmällisyys ja tämän eteen teemme päivittäin työtä. Olemme nimenomaan huomioineet hiihtolomat, että ihmiset pääsevät nauttimaan niistä suunnitellusti, painottaa Turtiainen.