Koe uusi yle.fi

Obama esittää ennätyssuurta budjettia – republikaanit tyrmäsivät heti

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama antoi tiistaina kautensa viimeisen budjettiehdotuksen. 4 100 miljardin dollarin budjetin ei odoteta menevän läpi päätöksenteossa.

Ulkomaat
Barack Obama puhuu asekontrollin kiristämisestä. Hänellä on tumma puku, sininen kravatti. Obaman ilme on vakava, hän korostaa sanojaan oikealla kädellään.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman presidenttikauden viimeisessä talousarvioesityksessä liittovaltion budjetti ensi tilivuodelle olisi noin 4 100 miljardia dollaria. Ehdotuksen läpimeno on epätodennäköistä ja sen tehtävä onkin toimia poliittisena viestinä.

Esitys sisältää mittavia panostuksia mm. kyberturvallisuuden parantamiseen, Isisin vastaiseen taisteluun, ilmastonmuutoksen torjumiseen ja Yhdysvaltain infrastruktuuriin.

– Budjetti, joka julkaistiin tänään, heijastaa minun prioriteettejani ja niitä prioriteetteja, joiden uskon edesauttavan Yhdysvaltain turvallisuutta ja hyvinvointia, sanoi Obama.

Republikaanit, joilla on enemmistö kongressissa, moittivat heti demokraattipresidentin esitystä sen kustannuksista ja veronkorotusehdotuksista.

– Presidentin viimeinen budjetti jatkaa hänen linjaansa, joka keskittyy uusiin menoihin sen sijaan, että se tarttuisi massiiviseen ylikulutukseen ja pilviin nousevaan velkaan, sanoi senaatin budjettikomitean puheenjohtaja Mike Enzi.

Lähteet: Reuters, AP