Talvitulva uhkaa Huittisissa – jäämassat voivat patoontua

Tulvatoimikunnan puheenjohtaja Jukka Tuorin mukaan Punkalaitumenjoella voi toistua toissavuotinen talvitulva, jolloin jäät patosivat vesiä Huittisten keskustassa.

Kotimaa
Jääpato Punkalaitumenjoessa
Talvitulva koetteli Huittista keväällä 2013, kun jääpatoja syntyi Punkalaitumenjokeen.Jari Pelkonen / Yle

Talvitulva uhkaa jälleen Huittisissa. Sulamis- ja sadevettä virtaa tällä hetkellä kovalla vauhdilla Punkalaitumenjokeen ja Loimijokeen.

– Tulvatilanne on varsin lähellä. Nyt on luvattu lauhaa ja sateista pari päivää, mikä tekee tilanteen kriiittiseksi, kuvailee Kokemäenjoen keskiosan tulvatoimikunnan puheenjohtaja Jukka Tuori.

– Koko ajan sataa uutta vettä ja sulamisvedet virtaavat vauhdilla jokeen. Pienemmät jokihaarat ja ojat ovat auki. Maanpinta on jäässä, eikä vesi imeydy maahan, vaan kaikki virtaa alaspäin.

Viikonlopuksi sään odotetaan viilenevän, mikä voi rauhoittaa tilannetta.

"Jääpatoja voi syntyä kapeikkoihin"

Tulvatilanne äityi Huittisissa pahaksi viimeksi toissa vuonna Punkalaitumenjoen jääpatojen vuoksi. Silloin pahin jääpato saatiin purettua ripeällä toiminnalla. Tulvatoimikunnan puheenjohtaja Jukka Tuori kertoo, että veden jatkuva nousu voi synnyttää jääpatoja yllättäviinkin paikkoihin.

Onneksi viranomaiset ovat pystyneet säännöstelemään Kokemäenjoen vesimäärää ja toistaiseksi sivujokien vesi on mahtunut päävirtaan.

puheenjohtaja Jukka Tuori, Kokemäenjoen keskiosan tulvatoimikunta

– Huittisten keskustan tuntumassa on muutama kapeikko, mihin jääpadot voivat jäädä. Toissa vuonna tulvatilanne tuli keväämmällä. Nyt voi auttaa se, että jäät ovat ohuempia, eiikä synny niin rajuja jääpatoja.

Kokemäenjokeen mahtuu vielä vettä

Huomattavasti Punkalaitumenjokea isomman Loimijoen jääkansi on vielä ehjä mutta vedenpinta on nousussa. Myös pääuoma Kokemäenjoki vetää ainakin vielä toistaiseksi vesimassoja.

– Onneksi viranomaiset ovat pystyneet säännöstelemään Kokemäenjoen vesimäärää ja toistaiseksi sivujokien vesi on mahtunut päävirtaan. Kun Kokemäenjoki alkaa nousta tulvarajalle, vesi nousee pelloille ja jääpadot voivat aiheuttaa kiiinteistöriskejä.