Trump ja Sanders voittoihin New Hampshiressa

Tulokset ovat vielä epävirallisia, mutta kärkiehdokkaiden johto on vakuuttava. Clinton on jo ehtinyt myöntää tappionsa ja myös Trump on saanut yli kaksi kertaa enemmän ääniä republikaanien kisassa kuin toisena oleva John Kasich. Trump sanoi voitonpuheessaan hänen presidenttiytensä tarkoittavan sitä, että "kukaan ei enää ryttyile Yhdysvalloille".

USA:n presidentinvaali
Bernie Sanders
Trump sanoi voitonpuheessaan, että Yhdysvallat "tulee voittamaan kaikki maat, jotka nyt vievät maalta niin paljon rahaa". Sanders sanoi kannattajilleen, että yhdessä he "luovat talouden, joka hyödyttää kaikkia, eikä vian rikkainta yhtä prosenttia".

Republikaanien Donald Trump ja demokraattien Bernie Sanders näyttävät voittavan New Hampshiren esivaalit kun yli 90 prosenttia äänistä on laskettu.

Sandersin tämänhetkinen äänisaalis on noin 60 prosenttia äänistä ja Trump on saanut noin 35 prosentin äänisaaliin. Sandersin ainut kilpailija, entinen ulkoministeri Hillary Clinton on saanut vain noin 39 prosenttia äänistä.

Trumpin jälkeen republikaanisen puolueen kisa on tiukempi. Toisena on Ohion kuvernööri John Kasich, joka on kampanjoinut voimakkaasti New Hampshiressa. Hänen äänisaaliinsa on noin 16 prosenttia äänistä.

Kolmantena on Teksasin senaattori Ted Cruz, joka voitti reilu viikko sitten Iowan esivaalin. Hän on saamassa 12 prosenttia äänistä. Seuraavina tulevat ehdokkaat, neljäntenä oleva entinen Floridan kuvernööri Jeb Bush ja nykyinen Floridan senaattori Marco Rubio, ovat lähes tasoissa Kasichin kanssa.

Clinton tunnusti tappionsa

Kaikkia ääniä ei vielä ole laskettu, mutta tulosta pidetään jo selvänä. Clinton myönsi tappionsa ja onnitteli Sandersia voitosta. Puheessaan hän puolusti edistyksellisyyttään ja sanoi olevansa ehdokas, joka myös korjaa asioita, eikä vain nosta niitä esiin.

– Ihmisillä on kaikki oikeus olla vihaisia, mutta he ovat myös nälkäisiä ratkaisuja kohtaan. Minä aion työskennellä kovemmin kuin kukaan todella tehdäkseni muutoksia, jotka parantavat ihmisten elämää, Clinton sanoi.

Clinton on edelleen maanlaajuisesti todennäköisin demokraattisen puolueen presidenttiehdokas, vaikka Sanders onkin viimeaikaisissa mielipidetiedusteluissa kirinyt käytännössä tasoihin kannatuksessa. Clinton kuitenkin johtaa Sandersia selvästi valitsijamiesten kokonaismäärässä.

Iowassa demokraattien kisa oli äärimmäisen tasainen, mutta New Hampshiressa Sanders voitti Clintonin selvästi.

– Yhdessä olemme lähettäneet viestin, joka kaikuu Wall Streetilta Washingoniin ja Mainesta Kaliforniaan. Se viesti on, että hienon maamme hallinto kuuluu kaikille ihmisille, eikä vain kouralliselle varakkaita kampanjalahjoittajia, Sanders sanoi voitonpuheessaan kannattajilleen.

"Me teemme Amerikasta jälleen vahvan"

Republikaanisen puolueen esivaalin tulos sekoitti ehdokaspakkaa entisestään. Trumpin voiton on kuitenkin sanottu vahvistavan hänen asemaansa ykkösvaihtoehdoksi puolueen ehdokkaaksi.

– Me teemme Amerikasta jälleen vahvan, Trump sanoi kannattajilleen.

– Me tulemme voittamaan niin paljon, te tulette olemaan niin onnellisia, me teemme Amerikasta niin loistavan, ehkä paremman kuin koskaan ennen, Trump sanoi.

Trump viittasi myös Bernie Sandersin puheeseen ja sanoi sen perusteella, että Sanders aikoo antaa osan Yhdysvalloista pois.

– Me emme voi antaa sen tapahtua, Trump sanoi onniteltuaan Sandersia voitosta.

Viidenneksi jääneen Marco Rubion tulosta on pidetty pettymyksenä sen jälkeen, kun hän yllättäen ylsi kolmanneksi Iowassa. Hän pahoitteli lopputulosta kannattajilleen ja myönsi epäonnistuneensa muutama päivä sitten pidetyssä vaaliväittelyssä.

Jeb Bush puolestaan sanoi, "ettei hänen kampanjansa ole kuollut". Bush laski paljon New Hampshiren varaan sen jälkeen, kun hän oli jäänyt alle kymmenen prosentin kannatuksen Iowassa.

Seuraavaksi vuorossa Nevada ja Etelä-Carolina

Trump sanoi kannattajilleen, että hänen johtamanaan Yhdysvallat "alkaa jälleen voittamaan". Hän sanoi, että hän tulee olemaan "paras Luojan luoma presidentti". Armeijan ylipäällikkonä hän lupasi "piestä Isisin henkihieveriin".

Hänen presidenttiytensä tarkoittaisi Trumpin mukaan sitä, että "kukaan ei ryttyilisi meille".

New Hampshiren valitsijamiehet ovat vain hyvin pieni osa koko maan valitsijamiehistä. New Hampshiressa saadun hyvän tuloksen on kuitenkin arveltu antavan ehdokkaille vauhtia seuraaviin esivaaleihin, jotka pidetään Nevadassa ja Etelä-Carolinassa myöhemmin tässä kuussa.

Maaliskuun ensimmäisen päivän "Supertiistaina" esivaalit käydään yhteensä 11 osavaltiossa.

Lähteet: AP, Reuters, Yle Uutiset